Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:49 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Agriculturii a pus gând rău celor două agenții din subordine - APIA și AFIR

ro

02 Feb, 2016 14:41 2024 Marime text
 
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, nu prea mai vede utilitatea celor două agenții de plăți, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), în viitorul apropiat.

Cel puțin așa a afirmat la ședința de la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților la care a participat. În cazul în care cele două agenții vor fi desființate, responsabilitățile privind plățile vor intra în apanajul organizațiilor de producători.
 

„Avem și acum sectoare, cum ar fi cele de fructe și legume, unde organizațiile de producători beneficiază direct de sume și nu primesc banii prin intermediul ministerului. Pot să văd ca în perspectiva PAC, post 2020, este posibil, de fapt aceasta este intenția pe care o știu demult de la Bruxelles, să se tranfere responsabilitatea plăților către fermieri direct, adică prin organizațiile de producători. Deci cele două agenții de plăți de acum, APIA și AFIR, s-ar putea să dispară. Nu este chiar imposibil pentru că există multă birocrație ”, a declarat astăzi ministrul Irimescu la Comisia respectivă.

 
De unde au apărut nemulțumirile? Păi, ministrul susține că APIA este vinovată și pentru întârzierea plăților pe suprafață pentru că ”nu și-a făcut lecțiile la trimp”.
 

”Din păcate, doar Ministerul Agriculturii a trimis la Bruxelles pe cineva care să urmărească toate reuniunile pe dezbaterea reformei PAC. Ca urmare cred că nici acum în teritoriu funcționarii nu cunosc în detaliu elementele PAC ori noi suntem datori să-l ajutăm pe fermier pentru că mulți dintre aceștia au cunoștințe foarte reduse și nu știu nici ce drepturi au. Pentru mine foarte important este să conștientizeze ce drepturi au ca să și le ceară ”, a explicat ministrul.

 
Irimescu a subliniat cât este de importantă consolidarea Direcțiile Agricole Județene prin readucerea inspecțiilor în cadrul acestora.
 

”Sunt o mulțime de responsabilități ale Direcțiile Agricole Județene, iar ele sunt practic reduse la șapte-opt oameni pe fiecare DAJ. Deci propunerea noastră este să le consolidăm și să le facem funcționale. Pentru orice decizie pe care o ia Ministerul Agriculturii trebuie să știe pe ce date concrete se bazează, deci nu pe statistic ci pe concret. Din păcate prin decimarea personalului din DAJ-uri noi nu mai avem această posibilitate de strângere a datelor. S-a discutat despre producția la cereale, situația însămânțărilor, etc. Se știe foarte bine câte lucruri s-au rezolvat în trecut cu ajutorul acestor direcții agricole”, a mai completat ministrul, potrivit agrointel.ro.


Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) asigură implementarea tehnică și financiară a Programului Național de Dezvoltare Rurală. Practic, cei ce vor să investească în mediul rural sau să acceseze fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare rurală prin proiecte de investiții personale sau de interes public apelează la AFIR.


Sursa foto: Agrointel.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii