Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:04 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul afacerilor externe, la reuniunea CAE. Discuțiile au vizat relația UE-Africa și migrația

ro

12 Dec, 2016 21:43 1627 Marime text
Imagini pentru mae aniMinistrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a participat astăzi, 12 decembrie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe (CAE). Discuțiile au vizat teme precum relația UE-Africa, R.D.Congo și migrația.
 
Miniștrii de externe au avut o discuție strategică cu privire la relația UE-Africa, în pregătirea Summit-ul din anul 2017, dar şi în contextul implementării Strategiei Globale a UE și revizuirii strategiilor regionale. În intervenția sa, ministrul Lazăr Comănescu a arătat că identificarea aspectelor de interes comun va trebui să reprezinte baza abordării relației cu statele continentului african, indiferent dacă este vorba de palierul politic, economic sau securitar. A menționat că acordarea atenţiei prioritare tinerilor constituie o alegere foarte potrivită pentru viitorul Summit, în condițiile în care aceasta are implicații în domenii variate, din perspectivă demografică, economică și socială. UE dispune de o paletă largă de instrumente și politici, însă acestea trebuie utilizate de o manieră coerentă, integrată și echilibrată, a evidenţiat şeful diplomaţiei române.
 
Referitor la R.D. Congo, miniștrii au analizat evoluțiile recente, inclusiv deteriorarea situației de securitate în contextul tensiunilor provocate de amânarea desfășurării alegerilor și au decis impunerea de sancțiuni la adresa persoanelor responsabile de violențele recente.
 
Şefii diplomațiilor din statele UE au realizat un bilanț de etapă al cadrului partenerial pe tema migrației și al aplicării deciziilor Summit-ului de la Valletta, în condițiile publicării la 13 decembrie 2016 a raportului Comisiei referitor la stadiul implementării acordurilor cu cele cinci state vizate. Rezultatele sunt încurajatoare, dar sunt necesare progrese suplimentare, urmând ca subiectul să fie abordat și la Consiliul European din 15-16 decembrie 2017, transmite MAE.
 
În cadrul dejunului de lucru, miniștrii de externe au avut un schimb de opinii pe marginea situației preocupante din Siria, insistând asupra aspectelor legate de situația umanitară și de securitate, în special din Alep. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii