Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:13 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Justiţiei solicită fonduri suplimentare de la Guvern pentru igienizarea închisorilor

ro

24 Feb, 2015 15:56 772 Marime text
Ministerul Justiţiei (MJ) cere suplimentarea bugetului pe 2015 cu două milioane de lei, pentru deratizare, dezinsecţie şi achiziţionarea de saltele şi aşternuturi pentru penitenciare, precum şi pentru realizarea unor studii de fezabilitate pentru două închisori noi, potrivit unui proiect de hotărâre.
   
Ministerul Justiţiei a supus dezbaterii publice un proiect de hotârâre prin care solicită suplimentarea bugetului pentru anul 2015 al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) cu două milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.
 
Din nota de fundamentare reiese că jumătate din aceşti bani urmează să fie cheltuiţi pentru "îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie", iar cealaltă jumătate, pentru studii de prefezabilitate pentru amenajarea a două noi penitenciare, la Caracal şi Berceni.
 
Reprezentanţii Ministerului Justiţiei au arătat că aceşti bani sunt necesari în condiţiile în care România a suferit până acum 119 condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), din cauza condiţiilor de detenţie.
 
"Menţinerea stării de sănătate a deţinuţilor este o problemă mereu în actualitate care impune respectarea, aplicarea şi supravegherea permanentă a măsurilor igienico-sanitare individuale şi colective în mod unitar la nivelul tuturor unităţilor penitenciare, aspecte care au fost semnalate şi de organismele care au efectuat verificări în unităţile penitenciare (Comitetul pentru Prevenirea Torturii, organizaţii neguvernamentale etc.)", se arată în nota de fundamentare.
 
Astfel, un milion de lei ar urma să fie folosit pentru achiziţionarea de saltele, cearşafuri, pături şi perne, acţiuni de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare a tuturor închisorilor din ţară şi efectuarea de lucrări de renovare a celulelor.
Celălalt milion va fi alocat pentru valorificarea imobilelor preluate spre administrare de către penitenciarele de la Craiova şi Ploieşti, la Caracal şi respectiv Berceni, pentru creşterea capacităţii de cazare în sistemul penitenciar, unde se înregistrează un deficit de aproximativ 11.000 de locuri.
 
Sursa: mediafax.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii