Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:48 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Economiei Proiectul privind constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda continua

ro

25 Jan, 2011 15:16 1216 Marime text

Actionarii Energonuclear s-au intalnit ieri, pentru a decide viitorul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, in conditiile in care grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE au anuntat, saptamana trecuta, ca se vor retrage din proiect.

In urma intalnirii, companiile ramase in proiect, Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel, si-au reafirmat decizia de a continua proiectul, sustin reprezentantii Ministerului Economiei. Totusi, proiectul ramane deschis si pentru alte companii interesate sa investeasca in reactoarele de la Cernavoda, au spus pentru HotNews.ro surse apropiate proiectului.

"Astazi(n.r.-ieri) a avut loc intalnirea companiilor semnatare ale Acordului Investitorilor, ce vizeaza construirea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda. Trei dintre investitori au anuntat la reuniune ca se vor retrage din proiect, din motive ce tin de strategia fiecarei companii. Companiile ramase in proiect, Nuclearelectrica, Arcelor Mittal si Enel, si-au reafirmat decizia de a continua proiectul. Comisia Europeana a emis, la finalul anului trecut, o opinie favorabila referitoare la finalizarea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nucleare Cernavoda, in conformitate cu prevederile Articolului 43 din Tratatul EURATOM", informeaza Ministerul Economiei.

Constructia reactoarelor ar trebui sa demareze in 2010, insa dupa nenumarate amanari, s-a decis inceperea lucrarilor in 2012. Ministerul Economiei a anuntat, saptamana trecuta, ca Bechtel International, consortiul format din SNC Lavalin Nuclear, Ansaldo Nucleare Spa si Elcomex IEA SA avand ca lider SNC LAVALIN, si consortiul condus de compania Atomtechnoprom care include alte 4 firme din Federatia Rusa au trimis scrisori de intentie pentru constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Proiectul este estimat la 3,2 miliarde de euro, fara TVA.

"Companiile, mai ales RWE, au contribuit din plin la intarzierea proiectului", au declarat pentru HotNews.ro oficiali din Ministerul Economei. "Au cerut statului roman scaderea participatiei sustinand ca sunt interesati sa cumpere din actiunile detinute de Nuclearelectrica. Am negociat si statul roman a decis reducerea participatiei, insa acestia au spus ca nu mai vor sa cumpere. Din cauza indeciziei lor, proiectul a intarziat", au precizat sursele citate.

Sursa: euractiv.ro

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii