Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:04 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Militarii români participă la activitățile dedicate împlinirii a 75 de ani de la debarcarea din Normandia

ro

06 Jun, 2019 14:54 1301 Marime text

Un detaşament compus din 41 de militari paraşutişti ai Armatei României, cu o aeronavă de transport C 130 Hercules, participă, în perioada 5-10 iunie, alături de camarazi din Belgia, Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, la operaţia aeropurtată „D-Day Landings Commemoration” din Sainte-Mere-Eglise, Chebourg Evreux, Franţa.
 

Activitatea, parte a unei grandioase ceremonii de comemorare a eroilor, marchează trecerea a 75 de ani de la unul dintre evenimentele militare cele mai importante din istoria umanităţii, „Debarcarea din Normandia”.

 
Astfel, aproximativ 1.000 de paraşutişti recrează o parte din asaltul uriaş din 6 iunie 1944, pe ţărmul Normandiei, a unei forţe aliate de peste 150.000 de militari. Pe de altă parte, lansarea sincronizată a unui număr mare de paraşutişti din state membre ale NATO, fie şi într-un astfel de context, constituie un bun prilej pentru creşterea interoperabilităţii între structurile naţionale participante şi executarea propriu-zisă a operaţiilor aeropurtate.
 
Detaşamentul românesc, condus de generalul de brigadă Adrian Ciolponea, ia parte atât la exerciţiile de paraşutare, cât şi la ceremoniile de comemorare „Wing Exchange”, din zona Sainte-Mere-Eglise, care vor avea loc pe 9 iunie. La activităţile comemorative de mare amploare sunt prezenți veterani de război și importante personalităţi politico-militare ale lumii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii