Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:57 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Militar, trimis în judecată de DNA, achitat de instanță. Ce acuzații i s-au adus și ce au stabilit judecătorii (document)

ro

13 Jul, 2018 08:50 10150 Marime text
În decembrie 2016, un comunicat al DNA informa faptul că au fost trimise în judecată mai multe persoane,printre care și cadre militare pentru fapte de corpuție. Printre cei deferiți justiției se afla și locotenentul Ciprian Ionuț Năstase, la data respectivă din cadrul UM 02170 Focșani. Potrivit DNA, acesta a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului.

La mai bine de un an și jumătate de la trimiterea în judecată, ofițerul a fost găsit nevinovat de judecători. 
 
Potrivit monitorulvn.ro, locotenent Ciprian Ionuț Năstase a obținut prima achitare la Tribunalul Suceava, pe fond, în octombrie 2017.

Atunci, magistraţii au dispus în cazul său: “În baza art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b, teza I Cod de procedură penală dispune achitarea inculpatului lt. Năstase Ciprian Ionuţ, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului prev. de art. 269 alin. 1 C.pen., deoarece fapta nu este prevăzută de legea penală”.

 
După soluţia dată la fond, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Suceava, întrucât procurorii DNA şi unul dintre inculpați au contestat hotărârea primei instanţe. După mai multe termene, în data de 11 aprilie a.c, magistraţii de la Curtea de Apel Suceava au dat o soluţie definitivă în dosar, respingând apelurile declarate de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Suceava şi de unul dintre inculpaţi. A fost achitat Năstase și alți doi inculpați. “(...) respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava şi inculpatul (...) împotriva sentinţei penale nr.291 din 31.10.2017 a Tribunalului Suceava. (...). Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 11.04.2018”, a fost hotărârea instanţei de apel.
 
În comunicatul transmis în luna decembrie 2016, DNA preciza că militarul Năstase ar fi fost trimis de un alt inculpat în  municipiul Câmpulung Moldovenesc, pentru a intermedia o întâlnire dintre alţi înculpaţi, întâlnire în urma căreia unul dintre aceștia ar fi aflat subiectele ce constituiau obiectul unei examinări psihologice în cadrul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Câmpulung Moldovenesc.
 
Despre Năstase, procurorii DNA susțineau că fără a avea acordul organelor de urmărire penală, dar cu ştiinţa unui alt inculpat, ar fi înregistrat audio/video această întâlnire, cu ajutorul unui ceas personal, iar la instigarea altui inculpat ar fi ascuns această probă organelor de urmărire penală, fiind îngreunate astfel cercetările în cauză. Judecătorii, însă, au ajuns la concluzia că locotenentul Năstase nu a avut intenția de favorizare a făptuitorului, prin urmare l-au achitat.
 
Filmul evenimentelor

Conform monitorulvn.ro, toată povestea a început în 2016, în momentul în care soția sa a hotărât să aplice pentru admiterea la Școala de Subofițeri Sanitari Focșani. În perioada respectivă, lt. Năstase a aflat că la Câmpulung Moldovenesc, acolo unde soția sa urma să suțină o parte din probele eliminatorii, se află un grup format din cadre militare care oferă subiectele contracost. El a decis să sprijine restabilirea ordinii de drept, prin raportarea situației organelor de contrainformații militare, care la rândul lor, după documentarea infracțiunilor, au decis sesizarea oficială a organelor de urmărire penală.
 
Astfel, lt. Năstase a mers la Parchetul Militar Iași și a relatat tot ceea ce știa despre fraudarea examenelor de admitere, oferindu-se să participe la realizarea unui flagrant, pentru tragerea la răspundere penală a inculpaților. Militarul focșănean a decis să se pună la dispoziția justiției, colaborând în mod direct la prinderea în flagrant a celui care vindea subiectele, făcând toate demersurile în scopul realizării flagrantului și probării activității infracționalea acestuia, el prezentându-se ulterior cu toate probele la DNA. Numai că a ajuns să fie și el cercetat în acest dosar, iar mai apoi trimis în judecată.
 
Timp de aprope doi ani, lt. Năstase a trăit cu gândul că-n orice clipă și-ar putea pierde locul de muncă, pentru că orice decizie, în afară de achitare, era egală cu excluderea sa din sistemul militar. Dar nu a suferit doar el, ci întreaga sa familie, în special părinții. Pecetea infractorului trimis în judecată pentru fapte de corupție a fost un jug greu pentru tânărul focșănean, dar în cele din urmă procesul s-a terminat, fiind achitat de toate instanțele care l-au judecat. La momentul trimiterii în judecată, cariera lt. Năstase era în plină ascensiune, obținând de două ori calificativul excepțional. Dat fiind că a fost cercetat și ulterior trimis în judecată, militarul nu a putut pleca în Afganistan, alături de camarazii săi.
 
În prezent lt. Ciprian Ionuț Năstase este comandantul Poliției Militare Focșani. Mai mult, conform Antena3.ro, militarul a devenit cunoscut recent după ce a intervenit la salvarea a două femei, victime ale unui accident de circulație. După eveniment, Poliția din Focșani i-a mulțumit în mod public, iar ministrul apărării a vrut să-l cunoască, să-l felicite pentru gestul său și l-a avansat în grad. Se întâmpla în luna mai a acestui an.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii