Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mihnea Motoc „Trăim într-un mediu de securitate regional și global semnificativ deteriorat“

ro

24 Oct, 2016 21:44 1372 Marime text
Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, declarant astăzi, la Satu Mare, că mediul de securitate regional și global este actualmente semnificativ deteriorat și mai complicat decât oricând în istoria recentă.
 
"Trăim într-un mediu de securitate regional și global semnificativ deteriorat și mai complicat decât oricând în istoria recentă. Aceste lucruri aproape că nu mai trebuie explicate ori demonstrate. Oamenii le văd la televizor, în presă, în tot ce numim surse deschise de informații'', a afirmat Mihnea Motoc, la dezbaterea "Armata — instituție fundamentală a statului. Sursă de încredere și mândrie națională", ce avut loc astăzi, la teatrul din Satu Mare.
 
El a adăugat că în zona extinsă a Mării Negre, aproape de România, perspectivele de redresare sub raportul securității și stabilității sunt ''reduse pe termen scurt'', există probleme în Ucraina, niciunul din conflictele înghețate, de la Caucaz la Transnistria, nu au fost soluționate, iar stabilitatea în Balcanii Occidentali ''nu a atins punctul de ireversibilitate și nici proiectul integraționist de acolo nu e încheiat''.
 
"Nici România și nici alte țări ale comunității euroatlantice nu mai sunt afectate securitar doar de ce se întâmplă în proximitate. Securitatea nu mai poate fi gândită strict regionalizant", a subliniat Mihnea Motoc, dând exemplul efectelor pe care le au în regiunea europeană conflictele din Siria și Irak.
 
Ministrul Apărării a dat asigurări că România are în prezent garanții puternice de securitate.
 
"Putem să fim încredințați că, în prezent, România este sub cele mai puternice garanții de securitate din istoria sa, cele date de apartenența la NATO, cele decurgând din parteneriatul strategic cu SUA dar și scutul politic pe care-l dă calitatea sa de membru al Uniunii Europene", a declarat ministrul.
 
Mihnea Motoc a menționat că, începând cu anul 2017, bugetul Apărării va fi, timp de un deceniu, de cel puțin 2% din Produsul Intern Brut, subliniind totodată că cea mai importantă resursă o reprezintă oamenii, trasmite Agerpres.
 
"Resursa cea mai importantă în care trebuie să investim în continuare cu titlu prioritar sunt oamenii. De la pregătire din ce în ce mai performantă, la menținerea lor în sistem, până la creșterea atractivității profesiei și carierei militare. Avem pregătit, între altele, un algoritm care permite, deopotrivă, creșterea și raționalizarea sistemului de salarizare pentru cadrele militare, gândit să aibă impact bugetar gestionabil", a spus ministrul Apărării Naționale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii