Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Migrația este neconstituțională Ce se întâmplă cu migratorii?

ro

18 Dec, 2014 11:20 1930 Marime text
Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, miercuri, Ordonanța de Urgenţă nr. 55/2014 care a permis timp de 45 de zile migrația politică a aleșilor locali către alte partide fără să își piardă funcția. Sesizarea a fost făcută de un număr de 130 deputați şi senatori aparținând Partidului Național Liberal şi Partidului Democrat Liberal. În ceea ce privește efectele acestei decizii, opiniile experților și ale politicienilor sunt împărțite.

Ce efecte are decizia Curții Constituționale

Dumitru Dobrev, avocat și cercetător științific la Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române și expert România Curată, spune că nu se va întâmpla nimic, iar aleșii locali care au migrat nu își vor pierde funcțiile. “Decizia CCR de declarare a neconstituționalității OUG 55/2014 nu are efect retroactiv. Altfel spus, decizia CCR se aplică de astăzi şi nu de astă toamnă, de când a dat-o Guvernul Ponta. Parlamentul va trebui să reglementeze, printr-o lege de respingere, măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă. Deci practic ce se întâmplă? Curtea Constituțională declară OUG nr. 55/2014 neconstituțională şi aruncă pisica moartă în curtea Parlamentului. Parlamentul trebuie să dea lege de respingere (nu are încotro) dar trebuie printr-un articol separat să reglementeze asupra efectelor Ordonanței cât a fost ea în vigoare. Şi aici va interveni supremul cinism al Parlamentului care vrea să facă nefăcute dar nu vrea să asume consecințe (după chipul şi asemănarea lui Ponta). Bineînțeles că Parlamentul va da lege de respingere a Ordonanței dar cu privire la efecte pe perioada cât a fost în vigoare nu vor spune nimic, sau vor spune că a fost în vigoare pentru că ei nu vor să încalce Constituția şi să facă o normă să retroactiveze”, a declarat Dumitru Dobrev.

Acesta spune că în cazul în care Parlamentul ar reglementa şi asupra efectelor Ordonanței, aleșii locali afectați ar ataca şi ei decizia la Curtea Constituțională. “Parlamentul trebuie să reglementeze și referitor la efectele juridice de pe perioada de aplicare a Ordonanței. Aici este ceva foarte alunecos deoarece atunci când reglementezi cu privire la efectele juridice de pe perioada de aplicare nu ai cum să spui că aceste efecte nu s-au produs. Pentru că se retroactivează şi traseiştii ar ataca la Curtea Constituțională la rândul lor deoarece li s-a permis să treacă la alt partid în cele 45 de zile şi se strică regulile jocului în timpul jocului. Atunci Parlamentul o va lăsa în coadă de peşte şi nu va zice nimic despre efecte când va da legea de respingere. Curtea Constituțională nu spune ce se întâmplă deoarece ea nu reglementează ea doar spune dacă o lege este constituțională sau nu. Guvernul Ponta a intuit acest lucru şi au dat-o special ştiind că nu vor putea fi afectate mandatele traseiştilor. Este supremul cinism al Guvernului Ponta”, a mai spus Dobrev.

Sursa: romaniacurata.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii