Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:46 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Migranţi clandestini UE demarează azi operaţiunea "Triton"

ro

01 Nov, 2014 08:51 1576 Marime text
Franţa şi alte 20 de state membre UE au angajat mijloace materiale consistente şi resurse umane în operaţiunea Triton, pentru a ajuta Italia să îşi îndeplinească obligaţiunile de supraveghere şi salvare a imigranţilor care încearcă să ajungă în UE prin Mediterana, a anunţat ieri Comisia Europeană, conform Mediafax.
 
"Triton va deveni operaţional de sâmbătă, mulţumită unor mijloace puse la dispoziţie de statele membre", a subliniat vineri Cecilia Malmström, în ultima sa intervenţie în calitate de comisar european pentru Afaceri Interne, relatează AFP.
 
Triton va conta pe 21 de nave, patru avioane, un elicopter şi 65 de ofiţeri detaşaţi de statele membre în regim de rotaţie cu durată variabilă.
 
"Triton este un mijloc util de susţinere şi nu se substituie obligaţiunilor Italiei", au insistat sursele europene. "Imigranţii salvaţi vor fi debarcaţi în Italia, unde vor fi înregistraţi şi luaţi în grijă. Ei vor putea depune o cerere de azil şi Italia va trebui să o examineze", au adăugat ele.
 
Operaţiunea Triton, coordonată de Frontex, agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor, are un buget lunar de 2,9 milioane de euro.
 
Durata operaţiunii nu a fost stabilită, însă se ştie că va depinde de bugetul alocat pentru 2015 agenţiei Frontex. Abia atunci se va decide dacă operaţiunea va continua, în ce ritm şi cu ce mijloace, au subliniat sursele europene citate.
 
Frontex nu are mijloace proprii şi depinde de statele membre UE, care precizează durata punerii la dispoziţie a mijloacelor şi resurselor umane, locul în care intervin şi termenii misiunilor lor, a explicat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.
 
Şi România se confruntă cu problema migranţilor ilegali sosiţi pe mare. Spre deosebire de Italia, unde majoritatea migranţilor clandestini provini din ţările africane, în apele teritoriale româneşti ajung adesea migranţi din Orientul mijlociu şi apropiat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii