Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Melina Mercouri. Google o omagiază pe celebra actriţă. O impresionantă poveste de viaţă (video)

ro

18 Oct, 2015 05:02 1957 Marime text
Melina Mercouri s-a născut pe 18 octombrie 1920. Actriţă de origine greacă, înzestrată cu temperament exuberant şi pasional, şi-a împărţit existenţa între actorie şi activitatea politică de pe poziţii socialiste (a fost deputată de Pireu, ministru al culturii).

Soţia regizorului Jules Dassin a fost remarcată în filme cum sunt: Stella, Ţiganca şi gentlemanul, Legea, Niciodată duminica, Topkapi, Pianele mecanice, Ţipăt de femeie.
În anul 1966 se afla cu soţul său la New York pentru un spectacol de teatru. Acolo îi prinde data de 21 aprilie când se instalează dictatura militară în Grecia.
Melina iese pe toate posturile americane, plângând şi spunând: "Vă implor să nu vă duceţi în ţara mea, cât timp sunt fascişti acolo".
Pentru această declaraţie, guvernul îi ridică actriţei cetăţenia. Melina răspunde cu o frază istorică : "Eu sunt născută grecoaică şi o să mor grecoaică. Ei sunt născuţi fascişti şi o să mor fascişti!".
Cam asa incepe acţiunea ei contra dictaturii. Face un turneu în toate ţările europeene, unde cântă contra dictaturii, da interviuri. De doua ori, au loc tentative asupra ei.
În Grecia, guvernul interzice cântecele ei şi-i confiscă averea.
Pe 26 iulie, două zile după căderea dictaturii, se întoarce în Grecia şi la aeroport este aşteptată de o mulţime de oameni.
Pentru greci este o eroină! Se stabileşte definitiv în Grecia şi intră în politică de partea socialiştilor.
În acelaşi timp, face şi teatru şi filme şi o emisiune politicî la televiziune. În anul 1981 devine Ministrul Culturii.
A murit pe 6 martie 1994, în spitalul "Memorial" din New York. Pe 10 martie, la Atena, a fost înmormântată cu onoriurile unui preşedinte de ţară.
Pentru întreaga ei activitate politică şi culturală Google şi-a schimbat, azi, la ziua ei de naştere Doodle-ul.

Sursa text: cinemagia.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii