Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:18 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mediile 3D, subiectul unei şcoli de vară la Universitatea "Ovidius"

ro

08 Sep, 2014 12:23 2295 Marime text
Laboratorul de Cercetare în domeniul Realitaţii Virtuale şi Augmentate (CeRVA) din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa a organizat în perioada 29 august 2014 – 8 septembrie 2014 a treia Şcoală de Vară de Medii Virtuale din România – „Virtual Heritage Edition” (creatiVE). Partenerul acestei ediții a fost Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța. Ediţia din 2014 a păstrat tematica aplicării realităţii virtuale în reconstrucţia virtuală a unor artefacte arheologice descoperite în Dobrogea, concentrându-se de această dată asupra morilor de vânt provenind din zona Tulcea.
 
Scopul proiectului este de a iniţia şi specializa studenţi în modelarea 3D a reconstituirilor istorice, dar şi de a dezvolta spiritul de echipă al acestora. Sesiunile de lucru s-au bucurat de prezența unor specialişti invitaţi din ţară şi din străinătate, care au ținut prelegeri cu tematicile: „Tehnici de navigare și interacțiune în mediile 3D” - Prof. Ștefan-Gheorghe Pentiuc (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), „Utilizarea realității augmentate în promovarea patrimoniului cultural” - Prof. Dragoș Datcu (TU Delft), „Tehnici de digitizare a artefactelor” - Prof. Călin Neamțu (Universitatea Tehnică din Cluj) , „Modalități de interacțiune în realitate augmentată” - Prof. Dorian Gorgan (Universitatea Tehnică din Cluj), „Rolul morilor de vânt în dezvoltarea economică a Dobrogei” - Dr. Nicolae Papadopol (Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța).
 
Activitățile practice ale proiectului au constat în modelare 3D bazată pe fotografii şi informaţii de pe sit-ul arheologic, procesare de imagini, tehnici de iluminare și texturare a obiectelor, dar și de animare a artefactelor.
Rezultatele acestei ediții pot fi văzute pe data de 8 septembrie 2014 în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, la intrarea în Microrezervație, în jurul orei 18.30. Totodată, aceste rezultate pot fi vizualizate și on-line pe site-ul școlii de vară http://creative.cerva.ro/ la secțiunea „Results”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii