Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:20 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicii confirmă rând pe rând EXISTĂ CONTAMINARE BACTERIANĂ într-o secţie ATI!

ro

03 Dec, 2015 17:17 1173 Marime text
 
Directorul medical al Spitalului de Arși, Cristian Nițescu, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că "întotdeauna într-o secție de terapie intensivă destinată marilor arși există contaminare bacteriană și, implicit, infecții": "Plăgile se pot contamina. Nu mai există pielea proprie, nu mai există acea barieră care ține microbii la distanță și atunci există această contaminare. Ideea este că întotdeauna într-o secție de terapie intensivă a marelui ars există contaminare bacteriană și, implicit, infecție. De asta și în cărțile de specialitate a doua etapă a pacientului, cronologic vorbind, a pacientului mare ars este infecțioasă. (...) În spital nu există niciun risc mai mare de contaminare cu infecții decât în alte secții de ATI din țară. Pentru România, sunt cele mai bune condiții la ora actuală".
 
Medicul a spus că, în condițiile în care în România ar fi existat un centru de arși la nivel occidental, în care fiecare pacient mare ars avea propriul său salon, propria asistentă, propriul management, "probabil că rata de infecție era ceva mai mică”, însă a precizat că acest lucru nu înseamnă că în marile spitale și centre de arși din lume nu există astfel de infecții nosocomiale.

Nițescu a subliniat că un pacient mare ars poate fi transferat în străinătate fie la cererea familiei care acoperă cheltuielile care sunt extrem de mari, fie la nivel de autoritate.

Potrivit acestuia, în Spitalul de Arși există o singură cadă în care sunt spălați pacienții cu arsuri din cauza lipsei de spațiu, dar a precizat că aceasta este sterilizată de fiecare dată înainte de folosire.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arși, Adrian Stănculea, a precizat că aproximativ 10% dintre cei 150-200 de pacienți cu arsuri mari care vin anual în această unitate medicală contactează infecții nosocomiale cu germeni ca pioceanic, klebsiella, acinetobacter.

"Aceste infecții sunt raportate lună de lună. Nu este o chestiune de ascuns. V-am spus că infecțiile există, ele se raportează. Și în străinătate există infecții. Doctorul Isacu care a venit aici a spus că și în Franța se confruntă cu aceleași probleme cu infecțiile. Cei de la Berlin și ei au infecții. Dacă ai mai multe filtre normal că riscurile sunt mai mici pentru pacienți. (...) Noi am primit niște pacienți pe care i-am tratat maximal. Bolnavii aceștia au fost tratați maximal la condițiile din România. Au primit absolut tot ce au avut nevoie. Am avut tot ce ne-a trebuit. Ne-a ajutat acel program pe ATI. Nu neapărat că au fost din Colectiv, ci pentru că așa tratăm toți bolnavii arși care vin. Toate spitalele au aceeași problemă, nu doar Spitalul de Arși", a afirmat medical, citat de Agerpres.

Întrebat dacă a înștiințat autoritățile în legătură cu realizarea unui spital nou pentru tratarea marilor arși, Stănculea a răspuns: "Da, de nenumărate ori și prim-ministrului și ministrului Sănătății, la toată lumea, cum i-am prins. Le-am explicat care sunt condițiile, le-am explicat cum trebuie să arate un centru de mari arși, cum ar trebui organizată infrastructura pentru marii arși în România. Toată lumea a spus: bine că ne-ați zis să vedem ce putem să facem mai departe". 



sursa foto: mondonews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii