Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:17 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe Facebook Medicii cer modernizarea sistemului de sănătate

ro

17 Aug, 2015 16:52 1764 Marime text
Peste 21.000 de medici au aderat la un grup de iniţiativă pe Facebook numit "Medici gata de grevă generală". Ieri, însă, pe care l-au redenumit grupul "Alianţa medicilor pentru modernizarea în sănătate", în urma sugestiilor primite din partea membrilor grupului. Potrivit reprezenţilor grupului, reacţia cadrelor medicale a fost generată de hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a decis că medicii sunt consideraţi funcţionari publici după legea penală, făcându-i astfel pasibili de închisoare dacă primesc o donaţie din partea pacienţilor.
"În ultimii 25 de ani toate guvernele au luat bani de la sănătate şi i-au dat în altă parte, asumând faptul că pacientul vine cu plicul la doctor. Existenţa «plicului» este un mod degradant, atât pentru medic, cât şi pentru pacient, de a recompensa un serviciu medical, total neavenit pentru o ţară modernă, şi care trebuie eliminat", a spus medicul Letitia Coriu. Un alt membru al grpului, medicul George Ilie, arată că nu se doreşte legalizarea "şpăgii", ci salarii decente pentru medici.
Conform datelor oferite de Ministerul Sănătăţii, în ultimii patru ani au plecat din Romania peste 7.000 de medici, motivaţia principală fiind salarizarea foarte slabă şi condiţiile proaste din spitale. Membrii grupului au exemplificat, arătând că salariul unui medic rezident, de exemplu, este de 1.600 lei, iar al unui medic primar, de deciziile căruia depind vieţile dintr-o întreagă secţie, este în jur de 2.200 lei.
În prezentarea grupului de pe Facebook sunt enumerate revendicările medicilor: "Nu mai vrem sa fim complicii celor care nu doresc redresarea sistemului sanitar! Nu mai vrem să asistăm la degradarea climatului de lucru, a relaţiei medic- pacient! Nu mai vrem să «cârpim» actul medical pe motiv că: «merge şi aşa»! Nu mai merge! Atentăm la viaţa pacientului dacă acceptăm improvizaţii în diagnosticul şi tratamentul bolilor! Nu vrem să facem rabat de la principiile de diligenţă, competenţă, prudenţă din Codul Deontologic al medicilor din ţara noastră! Nu mai vrem să fim agresaţi fizic şi verbal când încercăm să salvăm vieţile pacienţilor noştri! Nu mai vrem ca opiniile noastre să fie ignorate de decidenţi! A le ignora înseamnă complicitate la încălcarea drepturilor pacientului! Nu vrem şpagă ! vrem ca societatea să recunoască eforturile noastre şi să le recompenseze după merit! Nu am ales cariera medicală cu gândul la şpagă, ci pentru a salva vieţi şi pentru aceasta am făcut şi facem sacrificii, de care nu ne plângem, pentru că nimic nu se compară cu satisfacţiile oferite de salvarea de vieţi!‎".
 
COPAC, alături de medici
 
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) este alături de medici și susține demersurile lor de a obține respect și salarii mai bune. Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România va susține demersurile revendicative ale medicilor.
”Înțelegem perfect că rabdarea medicilor a ajuns la final. Sunt puțini, muncesc extrem de mult și sunt plătiți foarte prost. Îmi doresc ca medicul care mă operează să nu se gândească în acel moment cu ce plătește facturile, îmi doresc să fie preocupat exclusiv de actul medical. Pacienții sunt alături de medici în ceea ce fac în acest moment și nu se vor întoarce împotriva lor păstrând puternică relația medic pacient.
Ca pacient, îmi doresc în egală măsură tratamente performante, servicii medicale de calitate și medici bine pregătiți. Nu aș vrea ca toți medicii valoroși să lucreze în străinătate. Consider că acest lucru se poate face doar prin alocarea a 6% din PIB către sănătate”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.
Sistemul de sănătate se confruntă cu o lipsă cronică a finanțării, iar acest lucru se răsfrânge cu consecințe grave asupra pacienților.
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România va lansa în perioada imediat următoare campania ”Pacient de România. 6% pentru sănătate”.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii