Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicamentul prescris în rețete fictive pentru bolnavii de cancer nu este oncologic, ci împotriva micozelor

ro

23 Sep, 2015 12:33 2026 Marime text
Medicamentul în cazul căruia 13 persoane, între care medici, farmaciști, funcționari de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și angajați ai unui lanț de farmacii din Brăila au fost reținute pentru că ar fi implicate în dosarul rețetelor fictive prescrise pentru bolnavii de cancer, respectiv “Voriconazolum”, nu este oncologic, ci este unul împotriva micozelor. “Acel medicament despre care se spune că s-au făcut afaceri cu el nu este un medicament oncologic, este un tratament împotriva micozelor, împotriva ciupercilor. Este adevărat că bolnavii cu cancer, care fac tratament cu citostatice, sunt foarte expuși acestor infecții cu ciupercă, dar aceasta nu este o medicație oncologică, ci antimicotică. S-a creat o isterie că sunt afaceri cu medicamente oncologice, nu este adevărat. Acesta este într-adevăr un medicament foarte scump, dar nu este oncologic”, după cum a declarat, pentru Agerpres, dr. Dragos Voicu, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Brăila.
“Voriconazolum” este denumirea comună internațională pentru “Vfend”, care este un agent antifungic triazolic, cu spectru larg, indicat în tratamentul aspergilozei invazive, candidemiei la pacienți non-neutropenici, candidozelor severe, invazive, rezistente la fluconazol, infecțiilor fungice severe. Potrivit site-ului medicamentecompensate.ro, prețul necompensat al unei cutii cu 28 de comprimate de 200 mg este 3.917,72 lei.
Procurorii DIICOT au reţinut, ieri, 13 persoane în dosarul decontărilor ilegale de medicamente, alţi cinci suspecţi fiind puşi sub control judiciar. În total, 25 de persoane sunt cercetate în acest dosar, dintre care 23 sunt persoane fizice şi două, persoane juridice.
 Marţi fuseseră reţinuţi: Mirela Boboc, Gela Gavrilă, Liliana Sbîrcitu, dr. Mihaela Irina Mătărângă, Alina Dragu, asistent farmacist, angajată în cadrul SC Ahmeya Pharm SRL din 31 mai 2013 (punctul de lucru din Constanţa), Andreea Baciu, asistent farmacist, angajată în cadrul SC Ahmeya Pharm SRL din 31 mai 2013 (punctul de lucru din Constanţa), Paul Creţu, Cosmin Boldeanu, Vasile Sorică, dr. Eugenia Muja, Iolanda Ionică Serghiev, dr. Elena Dumea şi inspectorul de control Coseti Niculescu. Aceştia au fost duşi în instanţă, ieri, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Magistraţii au admis propunerea de arestare preventive pentru 30 de zile pentru primul grup de inculpaţi, adică: Mirela Boboc, dr. Mihaela Mătărîngă, asistent Alina Dragu, farmacist Andreea Baciu, dr. Eugenia Muja, dr. Elena Dumea şi Niculescu Coseti, şef Serviciu CJAS.
Directorul adjunct al CJAS Mihaela Vrînceanu şi Mia Maria Bănăţeanu - asistent şef Nefrologie vor fi cercetate sub control judiciar.
Pentru ceilalţi inculpaţi, adică Liliana Sgîrcitu, Gela Gavrilă, paul Creţu, Cosmin Boldeanu, Vasile Sorica şi Iolanda Serghiev. a fost respinsă propunerea de arest şi s-a dispus arestul la domiciliu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii