Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:05 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Măsuri preventive luate la conducerea ISU Teleorman

ro

06 May, 2015 13:51 1216 Marime text
 
Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 05.05.2015, a inculpaților:
 
col. (r.) GRAURE PETRE, fost ofițer la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”A.D. Ghica” Teleorman și administrator al unei societăți comerciale cu profil “furnizare servicii formare profesională”, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
-        abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (şapte infracţiuni)
-        fals material în înscrisuri oficiale,( şase infracţiuni)
-        fals intelectual, în formă continuată, fiecare cu câte două acte materiale, (şapte infracţiuni),
-        fals intelectual, (121 infracţiuni),
-        uz de fals, în formă continuată,( şapte infracţiuni din care o infracţiune cu şase acte materiale şi şase infracţiuni cu câte şapte acte materiale)
 
JANTEA DOINA, administrator al unei societăți comerciale cu profil „furnizare servicii formare profesională”, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
-        abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (şapte infracţiuni)
-        fals intelectual, (121 de infracţiuni).
 
De asemenea, procurorii militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând de la data de 05 mai 2015, față de inculpații:
 
col. MÎRLOGEANU REMUS, prim-adjunct al şefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”A.D. Ghica” Teleorman, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
-        abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (trei infracţiuni),
-        fals intelectual, în formă continuată,( trei infracţiuni fiecare cu câte cinci acte materiale),
-        fals intelectual, (34 infracţiuni),
-        uz de fals, în formă continuată,( trei infracţiuni fiecare cu câte cinci acte materiale)
 
col. CHIVU AUREL, adjunct al şefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”A.D. Ghica” Teleorman, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
-        abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,( patru infracţiuni),
-        fals intelectual, în formă continuată, (patru infracţiuni din care o infracţiune cu patru acte materiale şi trei infracţiuni cu câte cinci acte materiale),
-        fals intelectual, ( 72 de infracţiuni),
-        uz de fals, în formă continuată, (patru infracţiuni din care o infracţiune cu patru acte materiale şi trei infracţiuni cu câte cinci acte materiale),
 
lt. col. HAMPU VASILICĂ, şef Centru Operaţional în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”A.D. Ghica” Teleorman, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
-        abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (patru infracţiuni);
-        fals intelectual, în formă continuată, (patru infracţiuni, fiecare cu câte cinci acte materiale)
-        fals intelectual, (15 infracţiuni),
-        uz de fals, în formă continuată, (patru infracţiuni, fiecare cu câte cinci acte materiale.
 
plt. adj. șef ION ALEXANDRU, subofițer în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”A.D. Ghica” Teleorman, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
-        abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (trei infracţiuni),
-        fals intelectual, în formă continuată, (trei infracţiuni din care o infracţiune cu patru acte materiale şi două infracţiuni cu câte cinci acte materiale),
-        uz de fals, în formă continuată, (trei infracţiuni din care o infracţiune cu patru acte materiale şi două infracţiuni cu câte cinci acte materiale).
 
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada februarie - august 2014, inculpații Graure Petre și Jantea Doina, în calitate de administratori ai celor două societăți comerciale, au organizat un număr de şapte cursuri de formare profesională cu 120 cursanţi, în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor, cărora la final li s-au eliberat certificate de absolvire.
Examinarea acestor persoane trebuia realizată de inculpații Mîrlogeanu Remus, Chivu Aurel, Ion Alexandru și Hampu Vasilică, desemnați în acest sens de către comisia de autorizare Teleorman, dintre persoanele stabilite de către conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”A.D. Ghica”.
În realitate,  niciunul dintre cursanţi nu a efectuat vreo oră din cele 118 prevăzute în programa pentru pregătirea teoretică şi practică.
De asemenea, nu a avut loc nicio examinare, toate înscrisurile prevăzute de lege a se întocmi pentru organizarea şi desfăşurarea cursurilor şi examinărilor fiind false.
Prejudiciul estimat pentru perioada arătată se ridică la aproximativ 70.000 lei, constând în sumele de bani achitate de către cursanți, singurul scop al inculpaţilor fiind acela de a obţine beneficii materiale pentru sine.
 
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Mîrlogeanu Remus, Chivu Aurel, Ion Alexandru și Hampu Vasilică trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a)  să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,
b)  să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c)  să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea lor, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu se apropie de inculpaţii expres menţionaţi în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar;,
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
 
Inculpaţilor Mîrlogeanu Remus, Chivu Aurel, Ion Alexandru și Hampu Vasilică li se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
Tuturor celor 6 inculpați  li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
 Inculpații Graure Petre și Jantea Doina să fie prezentați, la data de 06 mai 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză, procurorii militari beneficiază de sprijin din partea Serviciul Judeţean Anticorupţie Teleorman.
 
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii