Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:12 20 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Măsuri noi luate de Comisia Europeană pentru combaterea finanțării terorismului

ro

02 Feb, 2016 20:15 1193 Marime text
 
Monedele virtuale și cartelele telefonice preplătite ar trebui să fie mai dificil de utilizat în mod anonim, relevă planul prezentat astăzi, la Strasbourg, de Comisia Europeană în vederea combaterii surselor de finanțare a terorismului, transmite DPA.
 
Accelerarea luptei contra terorismului a devenit o prioritate la nivelul Uniunii Europene după atentatele teroriste comise la Paris pe 13 noiembrie anul trecut și soldate cu 130 de morți și sute de răniți. Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat aceste atacuri teroriste.
 
„Trebuie să 'urmărim banii' și să tăiem resursele pe care aceste grupări le folosesc pentru a-și realiza crimele odioase. Lovindu-i la buzunare, le reducem capacitatea de a călători, de a cumpăra arme și explozivi, de a se ascunde în orașele noastre și de a-și răspândi online ura și teama”, a declarat astăzi prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, potrivit agerpres.ro.
 
Cartelele telefonice preplătite, care pot fi cumpărate în Europa de la supermarketuri, tutungerii sau standuri de ziare, ar fi fost utilizate în atentatele de la jumătatea lunii noiembrie din capitala franceză. De asemenea, cartele beneficiază mulți cetățeni, inclusiv cei care sunt vulnerabili economic sau excluși financiar, dar caracterul lor anonim prezintă riscuri.
 
Executivul comunitar va prezenta până la finalul acestui an propuneri pentru sporirea condițiilor de identificare a celor care achiziționează cartele telefonice preplătite. De exemplu, înaintea activării unei astfel de cartele ar putea fi obligatorie verificarea identității clientului.
 
Mai mult decât atât, CE vrea sa introducă măsuri de salvgardare suplimentare pentru fluxurile financiare dinspre țări cu grad ridicat de risc și atribuții și acces la informații sporite pentru autoritățile naționale implicate în identificarea tranzacțiilor financiare suspecte, conform aceleiași surse.
 
Acste propuneri ale Comisiei Europene urmează să fie analizate în cadrul săptămânii viitoare de miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană.


Sursa foto: psnews.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii