Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:17 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Masa Rotundă internațională pe teme geopolitice cu titlul "Marea Neagră – un lac geopolitic al lebedelor?", organizată la Constanţa

ro

13 Nov, 2018 15:56 1324 Marime text

Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House va desfășura sâmbătă, 17 noiembrie 2018, în intervalul 10.00-14.00, la Hotelul IBIS (Bd. Mircea cel Bătrân 39-41), Masa Rotundă internațională pe teme geopolitice cu titlul Marea Neagră – un lac geopolitic al lebedelor?

"Este singurul eveniment geopolitic organizat la Tomis în 2018 de către mediile non-guvernamentale și civice locale; propune dezbaterii publice teme de interes acut pentru Dobrogea, România și celelalte țări din spațiul extins al Mării Negre; are un concept inedit și atractiv; adună la aceeași masă experți din Turcia, Ucraina și România; aduce la Tomis specialiști de marcă din Cluj-Napoca și București; este moderată de un senior al geopoliticii românești; oferă mediilor locale șansa de a asista la dezbateri de actualitate pe teme privind regiunea extinsă a Mării Negre care au loc în chiar capitala litoralului pontic al României; poate conecta și mai mult mediile locale la dezbaterile tematice de impact din restul Țării etc.", transmite Președintele Asociației "Casa Mării Negre/ Black Sea House", Dr. Dorin Popescu.

Masa Rotundă internațională pe teme geopolitice cu titlul Marea Neagră – un lac geopolitic al lebedelor? Lebede albe și negre la linia orizontului reprezintă cel de-al doilea eveniment geopolitic internațional pe care Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House îl organizează în 2018.

La 27 ianuarie a.c., Asociația noastră a organizat, la Constanța, Masa Rotundă Internațională "O nouă arhitectură geopolitică la Marea Neagră? Semne premonitorii, conflicte și convergențe", cu participarea unor valoroși experți din Ucraina și R. Moldova.
Evaluările de atunci se mențin și în prezent: Evenimentele politice se precipită la Marea Neagră. Pontul Euxin devine din nou teatru de confruntări geostrategice și spațiu de coexistență a unor ideologii, strategii politice, interese statale divergente, câteodată opuse. Riscuri non-tradiționale, specifice lumii moderne (conflicte hibride, războaie informaționale etc.), se adaugă conflictelor deja tradiționale ale regiunii Mării Negre (competiția pentru Strâmtori, conflicte înghețate, tatonări între blocuri militare antagoniste, negocieri și reconfigurări ale sferelor de influență între marii actori politici în plan regional etc.). Aceste fenomene sunt însoțite de o cultură (geo)politică anemică la nivel local (în polis-urile Mării Negre), cu o capacitate redusă de a prevedea, anticipa, preveni catastrofe.  Pare că spațiul extins al Mării Negre (concept politico-diplomatic românesc) își construiește, în subterane, o nouă arhitectură geopolitică în arealul pontic, ale cărei semne premonitorii au contur confuz și se sustrag lecturii exacte. Este nevoie de convergențe analitice, de efort și dialog pentru a identifica vectorii generatori și traseele geopolitice viitoare ale acestor semne, este nevoie de o cultură politică ce reclamă lecturi multiple, schimburi de idei, inventar consensual de sarcini și soluții. 
 


Sursă foto: Facebook
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii