Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:55 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mărturii ale eroismului românesc în ţară şi peste hotare

ro

21 Oct, 2015 15:39 1255 Marime text
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor organizează, în zilele de 22 şi 23 octombrie, de la ora 10.00, la  Sala Cinema a Cercului Militar Naţional, o manifestare dedicată împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.
Evenimentul presupune prezentarea de fotografii  ale unor morminte şi opere comemorative de război   româneşti dedicate perioadei 1941-1945, cu referiri atât la Campania din Est, cât şi Campania din Vest. Pentru fiecare imagine prezentată, un specialist al Oficiului va face o prezentare a respectivului obiectiv comemorativ. De asemenea, în cele două zile ale activităţii vor fi difuzate filme documentar-istorice.
În prima zi a evenimentului va fi difuzat filmul „Acvila română din Budapesta” având ca subiect Parcela de onoare a eroilor români căzuţi în luptele pentru eliberarea Ungariei, respectiv a oraşului Budapesta, în Al Doilea Război Mondial. În parcela nr. 144 din cadrul Cimitirului Central din Budapesta sunt înhumaţi 155 de militari români – identificaţi şi neidentificaţi. În anul 2007, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor a finanţat realizarea monumentului central dedicat eroilor români înhumaţi în această parcelă. Opera comemorativă de război, creaţie a artistului plastic Valentin Tănase, a fost dezvelită în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Armatei României din anul 2007. 
În cea de-a doua zi, cei prezenţi vor putea viziona filmul „Ţiganca-cimitirul onoarei ostăşeşti”. Cimitirul românesc de onoare de la Ţiganca, din Republica Moldova, a fost amenajat la marginea de nord a localităţii Stoianovca, pe coasta unui deal, în contextul creşterii pierderilor înregistrate de trupele române în luptele din Capul de Pod de la Ţiganca (4-19 iulie 1941). Necropola de război a fost reconstruită în cadrul unor proiecte derulate Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor în cursul anilor 2006 şi 2014.



sursa foto: stiritvr.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii