Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:47 24 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marşul anual de instruire practică Nava Școală „Mircea” a ajuns în Palma de Mallorca

ro

30 Aug, 2017 11:01 924 Marime text
Miercuri, 23 august, Nava Școală Mircea a părăsit portul Lisabona continuându-și marșul de instrucție.

După ce nava a depășit zona de vărsare a râului Tejo în Oceanul Atlantic, studenții români au urcat în arboradă „întinzând velele lui Mircea”.

S-a navigat astfel timp de două zile, până la intrarea în strâmtoarea Gibraltar, perioadă în care cadeții de la bord au putut învăța cum să se folosească de forța vântului pentru a duce nava în direcția corectă.


„În liniștea de pe navă, simțită atunci când motorul MAK DIESEL de 1100 CP se „odihnește”, a fost timp pentru lecții de leadership – atât pentru cadeții români cât și germani –, a fost timp pentru a discuta și a înțelege aspecte ale vieții pe mare și regulile ei, timp pentru a executa lucrările de matelotaj sau nodurile marinărești, timp pentru a învăța aparatura de navigație de la bord. Cadeții români au avut de susținut prezentări în fața colegilor, vorbind despre ei, dar și despre marșul de instrucție și nu fiecare dată aceste lucruri au fost atât de simplu de sintetizat și de exprimat într-un timp limitat. Nu au fost uitate nici caietele de practică sau temele la navigația astronomică pe care fiecare cadet le are de făcut și la care au continuat lucrul”, se arătă în comunicatul transmis de Statului Major al Forţelor Navale.


Cadeții de la bord și-au folosit o parte din timp pentru lectură pe punțile navei. Dincolo de pregătirea din domeniul specialității militare, cadeții trebuie să aibă cunoștințe din diferite domenii, iar lectura îi ajută să-și dezvolte orizonturile.

Trecerea prin Gibraltar a permis cadeților să-și folosească telefoanele mobile, încercând să-i audă pe cei de acasă și să le transmită gândurile lor de bine.

Potrivit căpitanului-comandor Mihai Egorov:

„Vineri, 25 august, NS Mircea, având cadeții români și germani aliniați în bordul tribord, a dat onorul fregatei germane Lubeck (F214), care naviga spre Insulele Baleare, într-o întâlnire interesantă pe mare. Ca un amănunt, fregata Lubeck a vizitat Portul Constanța în ultima decadă a lunii august 2008.

În pregătirea escalei din portul Palma de Mallorca, ziua de sâmbătă a fost dedicată întreținerii navei. Astfel, cadeții români, bulgari, polonezi, chinezi și germani – împărțiți pe sectoarele de curățenie – s-au ocupat de bricuirea grătarelor și a punților. Pentru cadeții germani a fost prima și singura operațiune de acest din acest marș de instrucție; soarele arzător al Mediteranei a îngreunat puțin activitatea, dar în final punțile lui Mircea au trecut proba inspecției executată de ofițerul secund și șeful de echipaj. Și pentru că am amintit de șeful de echipaj de pe NS Mircea, trebuie să spunem că maistrul militar principal Ion Stoian își va încheia cariera militară în portul Palma de Mallorca, trecând în rezervă în vâltoarea acestor schimbări legislative din domeniu. Dar, despre impresiile acestuia la final de carieră transmise într-un interviu realizat de studenta Andreea Radu, veți citi într-o altă corespondență.”


Pentru marșul NS Mircea, insula Ibiza a reprezentat zona aleasă pentru școala de rame. A fost prima școală de rame din acest marș de instrucție. Cadeții de la bordul velierului românesc au lucrat în echipă, împărțiți pe 4 armamente (echipaje ale bărcilor), au tras la rame în bărcile de 10+1.

Luni, 28 august, Nava Școală Mircea s-a întors în Spania, acostând în Palma de Mallorca.


„Ne-a așteptat contraamiralul de flotilă Kay-Achim Schönbach, comandantul Marineshule Murwik, cel care a vrut să vadă cum s-au descurcat cadeții germani în stagiul de practică pe nava românească. Urmează o escală mai lungă, generată de necesitatea efectuării schimbului de cadeți germani și de instruirea la cheu a celor nou sosiți la bord.”, se arată în comunicatul oficial.


Cadeții germani, din prima serie care s-a ambarcat la bordul NS Mircea pe 4 august în portul Wilhelmshaven din Germania, se vor debarca mâine, 30 august, zburând apoi spre casă.

A doua serie de cadeți germani, vor sosi în cursul zilei de mâine şi vor participa la marșul de instrucție până în portul Constanța.

„Cu speranța că vom (re)învăța să zâmbim și să ne bucurăm de zâmbete, până la următoarea corespondență, de la bordul lui Mircea vă transmitem dragoste, speranță și încredere!”, ne scrie căpitanul-comandor Mihai Egorov.

Ti-a placut articolul?

Comentarii