Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mărmureanu „Marea Neagră are tsunami-uri!”

ro

25 Jun, 2011 06:04 1317 Marime text

L-am găsit pe domnul Mărmureanu în biroul de director general de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului, din Măgurele. Era ultima sa zi în fotoliul pe care îl ocupă de 11 ani. De o săptămână e doar director onorific. A depăşit cu opt ani vârsta pensionării. "Da' nu m-am retras! Am rămas în CA şi am drept de semnătură la bancă! Ministrul Funeriu m-a felicitat şi a confirmat că rămân activ. Doar biroul îl schimb. Cu unu' la fel!", e mândru nevoie mare venerabilul seismolog.

Mărmureanu rămâne director peste două proiecte europene şi, la toamnă, pleacă la Cape Canaveral, unde va reînnoi un memorandum româno-american, semnat în 2000: "E vorba de o reţea seismică, din Bucovina.

Monitorizează orice mişcare până la 11.000 de kilometri. Până în Japonia! Orice cutremur, erupţie şi chiar bombe nucleare". Se asigură astfel participarea tehnică a României la "Tratatul de Interzicere a Exploziilor Nucleare de la Viena. "Nu prea le convine ruşilor! Aflăm orice mişcă la ei...", surâde misterios seismologul.

Cutremurele vieţii sale

În 1978, aflat la Centrul de Seismologie şi Inginerie Seismică din Skopje, Iugoslavia, l-a văzut la televizor pe Pacepa, care tocmai dezertase. "Era pe 22 august. Plecasem de o zi. Dacă întârziam, puteam să fiu blocat în ţară câteva luni! Ratam finalizarea spectrului de proiectare a reactorului I. Mi l-au arătat sârbii pe Pacepa... Era flancat, la coborârea din avion, de agenţi FBI!", îşi aminteşte specialistul în cutremure.

Omul de ştiinţă a prins două din ultimele cinci mari cutremure de pe teritoriul actual al României. La cel din 10 noiembrie '40 avea 11 luni, dar asta nu l-a împiedicat să afle totul despre celebra catastrofă. "E altceva cu el, e particular. Următorul va fi la fel, de mare adâncime! Chestia e că are o particularitate, se simte pe o arie întinsă. Va afecta puternic Moldova, Basarabia şi, în special, sudul Ucrainei, spre Odessa!". Dacă va fi ca în 4 martie '77, energia va fi canalizată spre Bucureşti, respectiv Bulgaria şi chiar către Craiova!", e apocaliptic domnul Mărmureanu.

Tsunami de Marea Neagră

Greu de acceptat, dar pe litoralul nostru pot apărea tsunami-uri. "Lumea nu cunoaşte şi nu admite că sunt posibile tsunami-uri în Marea Neagră. În ultimii 95 de ani, au fost 25, cu valuri de 1,5-2 metri! La noi, pe 31 martie 1901, a fost unul, la Mangalia, cu valuri de 2,5-3 metri! Da' io nu-s specialist în tsunami, să vorbim de cutremure!", se burzuluieşte seismologul.


Nu se abţine, însă, să adauge că în Pontul Euxin nu sunt periculoase valurile, ci eliberarea de hidrogen sulfurat ce se află în cantităţi enorme la peste 200 de metri adâncime.

Domnul Mărmureanu e o enciclopedie vie. Spune că se pricepe doar la cutremure, dar e specialist în orice mişcare telurică. "Mediterana a crescut cu 36 de metri! Într-o grotă submarină de lângă Marsilia s-au găsit oase şi picturi! Apele s-au revărsat din Atlantic prin Gibraltar şi, mai departe, prin Bosfor, în Marea Neagră care era un lac", istoriseşte seismologul, o catastrofă de proporţii biblice. Potopul lui Noe.

Citeşte mai departe pe http://www.evz.ro/detalii/stiri/cutremuratorul-domn-marmureanu-si-catastrofele-sale-935243.html

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii