Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marius Fătu se destăinuieşte-partea II-a

ro

24 Feb, 2012 16:56 1524 Marime text
fatu_marius_fatu_003.jpg
Asa cum am promis in primul meu mesaj catre presa, intentionez sa va tin la curent cu toate aspectele cercetarii penale la care sunt supus, explicand, in masura in care consider ca nu obstructionez actul de justitie, tot ce tine de acest dosar.

Nu este cazul sa fac un rezumat al celor petrecute deja deoarece consider ca toate publicatiile sau alte canale media care au mediatizat cazul, cunosc toate amanuntele. Ma refer la cele doua variante existente, cea a politiei si parchetului si a mea. 

Citind comentariile aparute in urma primului meu mesaj am inteles ca este cazul sa dezvolt si latura acuzatiilor aduse in dosar. Initial am vorbit strict despre fapte, sentimente si succesiunea lor. M-am exprimat liber si cu toata sinceritatea urmand ca acum sa fac acelasi lucru.

Pentru mine ziua de vineri 24 februarie 2012 are o insemnatate deosebita. Pentru ceilalti este inceputul week-end-ului. Un recurs facut vinerea poate fi interpretat si asigura cumva premisele unei judecati rapide, poate superficiale, poate in avantajul acuzatorilor, este greu sa-ti dai seama dar fiind vineri intelegi ca indiferent de situatie sambata uita toata lumea tot iar luni e deja istorie,marti abia iti mai amuntesti.

As dori ca momentul in care acest material ajunge in posesia voastra, sa coincida cu momentul judecatii mele.

Acuzatiile care imi sunt aduse (si aici sper sa multumesc pe toata lumea) sunt:

1.                  Falsificare de moneda si alte valori si detinerea acestora in vederea punerii in circulatie

2.                  Falsificare de valori straine

3.                  Detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori

4.                  Falsificarea instrumentelor de plata electronica

5.                  Detinerea de echipamente in vederea falsificarii instrumentelor de plata electronice

6.                  Fals material in inscrisuri oficiale

7.                  Fals material in inscrisuri  sub semnatura privata


Voi lua fiecare acuzatie, in parte, si voi incerca sa-mi dovedesc sinceritatea vorbind despre fiecare.

Va rog sa va reamintiti comunicatul de presa pe care l-ati primit la redactii si care a avut drept rezultat o mica bomba de presa. Netul a fost asaltat (acesta fiind mai generos ca spatiu) dar si presa scrisa locala si centrala, posturile de radio, chiar si putina televiziune.

Comunicatul spunea ca am fost prins la granita cu 60-70 chiar 80 000 euro falsi. Senzationalul a venit si din cauza sumei mari dar si pentru faptul ca sunt fost ziarist. Te astepti ca un hot sa fure, un parlamentar sa faca politica si un stomatolog sa repare dinti. Cand insa amesteci profesiile cu faptele apare senzationalul. Ceva de genul, hotul repara dinti . Asa a fost si in cazul meu. Un fost ziarist umbla cu bani falsi, producea bani falsi…wow!! Informatia venita pe canale oficiale este mai mult decat credibila. Deci se publica exploatandu-se informatiile, completandu-se etc.

Totusi nu am fost prins cu bancnote false si suma nu este cea prezentata. Banii pe care-i aveam sunt 19800 euro sunt autentici si pot fi justificati dovedind ca provenienta lor nu este una ilicita.  Primele doua acuzatii cad, in opinia mea, fiind neintemeiate. Nu am fost depistat cu bani falsi, la perchezitie nu s-au gasit bani falsi deci nici nu puteam sa pun bani falsi in circulatie. Aceste informatii au fost valabile inca de la inceput dar procurorul nu a intrebat nimic in acest sens, nu a solicitat nici un document in acest sens. In rationamentul lui eram deja vinovat de aceste acuzatii care au cazut practic imediat dupa ce a eliberat ordonanta de retinere pentru 24 de ore si a recomandat arestarea preventiva. Cel putin pentru aceste acuzatii nu mi s-a oferit sansa sa fiu judecat pornindu-se de la prezumptia de nevinovatie si iata ca s-a stabilit ca meritam sa fiu crezut. In fata judecatorului, procurorul de caz a fost nevoit sa recunoasca faptul ca banii au fost si sunt autentici. Este curios cel putin faptul ca printre politistii Biroului de Combatere a Crimei Organizate nu exista specialisti care sa poata face diferenta dintre bancnotele contrafacute si cele autentice. De fapt exista dar in entuziasmul lor au refuzat sa creada acest lucru, bazandu-se mai mult pe denuntul care a declansat aceasta vanatoare. Denunt facut de o persoana care nu si-a probat prin nimic acuzatia dar a reusit totusi sa convinga. Probabil disperarea te face extrem de convingator, altfel este greu de explicat cum politistii au crezut o persoana care in incercarea de a-si negocia propria pedeapsa si-a „vandut” un cunoscut, in cazul de fata eu, acuzandu-l de fapte extrem de grave.

Revenim la acuzatiile care mi se aduc si ma pastrez tot in zona bancnotelor false si a mijloacelor de contrafacere deoarece doresc sa epuizez subiectul definitiv, daca se poate. In cadrul actiunii de perchezitie a fost ridicata o suma de bunuri printre care specific cerneala tipografica pe care nu o tineam la tipografie deoarece acolo nu exista caldura si la temperaturile care au fost mult sub zero s-ar fi distrus, consumabile tipografice(filme,cauciucuri), imprimante de birou defecte dar si doua functionale, una cumparata cu o zi sau doua inainte….imprimanta pe care am dat 129 de lei si am luat-o de la evomag, ca sa va faceti o idee despre tehnologia ultramoderna descoperita. Nu enumar tot pentru ca sincer nici nu mai stiu exact ce au mai luat. Au luat insa si o multime de acte si documente asa cum  presa a specificat deja. Altfel spus s-au descoperit elemente, care sa poata fi considerate la un moment dat, etape de lucru intr-o actiune de contrafacere de moneda. Evident aceasta directie este una subiectiva, eliminandu-se prezumptia de nevinovatie din rationament. Au concis imediat ca eu falsific moneda. Lucrurile nu stau chiar asa. Atat politistii cat si procurorul nu s-au gandit o clipa sa-mi acorde macar in aparenta prezumtia de nevinovatie, ca nu sunt o persoana cu antecedente penale, ca am exercitat o profesie onoranta si ca notorietatea mea pe plan local nu este una pe care mi-am castigat-o fiind un personaj negativ in oras. Procurorul a decis sa categoriseasca ironic interesul meu pentru bancnote drept un hobby periculos. Nu cred ca, procuror fiind, trebuie sa scrii un astfel de termen intr-un act oficial acuzator mai ales cand tu esti cel care l-a sugerat.

Specific pentru toata lumea ca este mai mult decat un hobby. Am studiat cu toata atentia constructia bancnotelor, mi-am luat notite si m-am documentat la modul cel mai serios posibil, folosindu-ma de toate sursele care mi-au ajuns la indemana. Nu este deloc ilegal ce am facut. Oricui ii este permis sa-si studieze banii fie chiar si din curiozitate. Eu am mers insa mai departe. Va voi trimite la o pagina de site apartinind Bancii Centrale Europene, autoritate suprema atunci cand vorbim despre moneda euro pentru a va lamurii ca exista chiar incurajare in studiul bancnotelor si exista si recompense pe masura unei bancnote folosite de cateva sute de milioane de persoane, numai in Europa. http://www.ecb.int/euro/html/research.ro.html

Despre falsificarea de mijloace de plata electronice habar nu am ce sa spun in apararea mea deoarece sunt total lipsit de informatii in acest sens. Nu detin suficiente informatii in aceasta directie. Ce pot spune insa cu certitudine este faptul ca acele aparate de scris banda magnetica a unei cartele se gasesc practic peste tot. Sunt la vanzare pe net direct de la importatori, firme romanesti, sunt intr-o gama extrem de variata de forme, nu sunt scumpe, se achizitioneaza cu aceiasi usurinta cu care cumperi o paine. Daca ma credeti pe cuvant va declar ca nu am falsificat sau folosit mijloacele de plata electronice. Mi-am folosit propriul card, eliberat de banca, in conditii cat se poate de legale, asa cum procedeaza orice om. Au fost gasite carduri magnetice si o mare parte din acestea sunt proprietatea mea si garantez ca nu sunt clonate sau,ma rog, scrise cu cine stie ce tampenii

Este adevarat ca au fost gasite acte si hartii care ma acuza si vreau sa explic tot ce pot despre ele. Nu cunosc insa nimic legat despre, permise auto contrafacute spre exemplu. Am adunat insa o multime de hartii si documente pe care nu le-am facut eu si acesta este si motivul principal pentru care nu le-am distrus. Nu sunt un virtuos in utilizarea calculatorului ca sa pot fi acuzat la un moment dat ca mi-am folosit talentul in activitati ilicite. Le-am pastrat si-mi pare rau acum. 

Inteleg sa fiu anchetat pentru aceste lucruri dar imi doresc sa fiu cercetat in stare de libertate. Nu am ascuns nimic si nici nu o voi face. Am fost cat se poate de cooperant si cred ca acest lucru  trebuie luat in calcul. Nu sunt atat de vinovat cum doreste sa dovedeasca politia sau Parchetul. Presupun insa ca acesta este modul de lucru usual in astfel de cazuri, acuzi de foarte multe lucruri o persoana aceasta fiind nevoita sa se disculpe. Asta incerc eu sa fac in acest moment.

Acum aflat in aceasta situatie mi-as dorii doar o actiune de cercetare corecta. S-a spus si scris despre asocierea mea cu un grup de persoane depistate in aceiasi zi trecand granita spre Bulgaria. Cunosc doua dintre aceste persoane destul de bine si au fost situatii cand ne-am ajutat reciproc cu diferite ocazii. Stiam ca pleaca si ei, de fapt am crezut ca sunt deja plecati din tara. Mie imi convenea de minune sa-i intalnesc deoarece m-ar fi ajutat daca le solicitam sprijinul, la transportul utilajelor pe care intentionam sa le achizitionez. Utilaje care puteau avea pe total cateva sute de kilograme. Legat de aceste persoane, in discutiile neoficiale dintre mine si politisti mi s-au sugerat  diferite raspunsuri. Nu te costa nimic sa spui cum doresc cei de la politie si cumva atitudinea lor prietenoasa iti creeaza o stare de confort minim in cadrul unei anchete. Riscul insa apare cand te trezesti ca esti asociat intr-o asa zisa actiune dubioasa menita sa te puna intr-o lumina extrem de nefavorabila in fata oricui. Intentiile mele nu au insa nici o legatura cu intentiile celuilalt grup. Am obosit si cumva ma deprima sa scriu despre acest subiect. Cu cat ma gandesc mai mult, cu atat imi vin in minte scenarii care mai de care mai grozave. Aflat in aceasta perioada incerta dintre decizia de a fi cercetat in stare de libertate si cea de a fi judecat in stare de arest, am fost amenintat destul de comfuz un individ imbracat cam cum eram eu in momentul retinerii, m-a surprins asemanarea pentru ca desi exista multe jachete Aviator M1 in Constanta, nu am mai vazut una de culoare olive asa cum am eu iar marti seara cred, doua persoane m-au abordat sa-mi solicite sa le fac niste buletine false pentru ca pleaca la furat in Italia si vor sa pacaleasca politia de acolo. Cred cu convingere ca aceste intamplari sunt actiuni provocatoare ale politiei pentru ca altfel nu-mi explic cum dupa atat de multa mediatizare a cazului meu, niste oameni pot sa ma abordeze pentru astfel de lucruri. Consider ca se incearca compromiterea conditiilor mele de cercetare in stare de libertate deoarece am informatii ca politistii au fost aspru mustrati ca nu au obtinut arestarea mea. Am raportat incidentele si sper sa se ia in considerare acest lucru ca un semn de buna credinta. E vineri 24 februarie cand cititi aceste randuri si mi-e o frica teribila ca se poate intampla ceva neasteptat astfel incat masura arestarii preventive sa fie acceptata de judecatori. Este foarte posibil sa fiu considerat prost pentru necazul in care am intrat dar nu sunt infractor, am o familie de care trebuie sa am grija si sa o sustin si ei nu au nici o vina pentru situatia asta. Deocamdata fiica mea de 11 ani ma sustine ea pe mine, nu eu pe ea. Nu am timp si nici starea sa termin acest material, astept sentinta judecatorilor cu sufletul la gura. 
M. Fatu 
NR: Facem precizarea că textul este preluat, integral, aşa cum a fost redactat de M Fătu. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii