Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:33 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Marea Neagră, noul El Dorado al petroliştilor lumii

ro

27 Apr, 2012 09:57 1111 Marime text

Tot mai mute companii petroliere de top şi-au manifestat interesul pentru explorarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră

Nu doar românii sunt interesaţi de resursele care s-ar putea găsi pe fundul Mării Negre, deşi cel mai relevant pentru publicul român este anunţul recent al Petrom: în partea românească a platoului continental al Mării Negre s-ar afla 80 de miliarde de metri cubi de gaze.

Chiar ieri, gigantul petrolier rus Rosneft, deţinut de stat, a semnat un contract cu compania italiană ENI (prezentă în România prin lanţul de benzinării Agip) pentru exploatarea zăcămintelor de petrol din Marea Barents şi Marea Neagră. Contractul a fost semnat la Moscova, chiar în prezenţa lui Vladimir Putin şi presupune investiţii de până la 125 de miliarde de dolari. Italienii au o cotă de participare în acest joint-venture de 33,3%. Evident, ruşii au primit şi ceva în schimb: participaţii la proiecte în Nordul Africii şi în Alaska.

Tot în această lună, ruşii de la Rosneft s-au aliat cu corporaţia americană ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume. Acordulpune bazele a două companii mixte care vor căuta petrol şi gaze în zona platoului continental al Mării Kara (în zona arctică) şi al Mării Negre, în blocul Tupse, din nord-estul Mării Negre. Rosneft va deţine 66,7% din fiecare dintre cele două companii. Cele două companii semnaseră încă de anul trecut un memorandum de înţelegere prin care vor investi 3,2 miliarde de dolari în cele două proiecte.

Recent, ministrul bulgar al Economiei a anunţat că ţara sa va organiza în vară licitaţiile pentru concesionarea unei zone din platoul continental pentru prospectare. În opinia bulgarilor, şansele pentru descoperirea unor zăcăminte de gaze sunt bune, pentru că blocul care va fi scos la licitaţie de bulgari este la doar 20 km de cel în care Petrom a anunţat că există mari rezerve de gaze. Chiar dacă oficialul s-a ferit să nominalizeze firmele interesate de prospectarea zonei, în presă s-a vehiculat numele aceleiaşi Exxon Mobil.

La jumătatea lunii februarie, compania românească Petrom dădea vestea bună: sonda de foraj Domino, 1 săpată în blocul Neptun, a descoperit un zăcământ de gaze la mare adâncime care ar putea conţine între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Deoacmdată, este prematur să se afirme dacă zăcământul este exploatabil din punct de vedere comercial, fiind necesare lucrări suplimentare de explorare care se vor întinde pe mulţi ani: extracţia va începe cel mai probabil la orizontul anului 2020. Partenerul Petrom în acest proiect este aceeaşi companie americană ExxonMobil, cu care firma românească a semnat o înţelegere pentru exploatarea blocului Neptun încă din 2008. Ca să foreze la adâncime, americanii au adus în zonă au adus un vas gigantic, Deepwater Champion, proiectat special pentru Marea Neagră, care poate fora până la o adâncime de 3.000 de metri şi a cărui valoare este de un miliard de dolari.

Dintre companiile de top care mai caută petrol în Marea Neagră mai merită menţionat Lukoil. Chiar în zona românească a platoului continental, Lukoil a obţinut, la începutul anului trecut, concesiunea a două perimetre, în parteneriat cu americanii de la Vanco International, suprafaţa totală fiind de 2.000 de kilometri pătraţi. Lukoil a anunţat că va investi 400 de milioane de dolari în perimetrele pe care le deţine în Marea Neagră, la care se vor adăuga alte 1,5 miliarde, dacă va găsi petrol.

Sursa: http://www.rtv.net/

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii