Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:32 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mare grijă la ceea ce mâncaţi de Crăciun!

ro

25 Dec, 2015 13:20 4973 Marime text
 
Alimentația excesivă de sărbători poate avea urmări neplăcute asupra stării noastre generale de sănătate, ne avertizează nutriționiştii. Unul dintre efectele unei mese copioase, în care se combină proteine, lipide sau glucide, este balonarea.
 
Există o serie de alimente care ar putea cauza balonare: fasolea, conopida, varza, ceapă, usturoiul, care trebuie să fie consumate în cantități limitate sau chiar eliminate din dietă.
 
O altă cauză este intoleranța alimentară — mai ales la lactoză și la gluten. Aerofagia — înghițirea unor cantități mari de aer poate cauza balonare, iar lucrurile simple cum ar fi vorbitul în timpul mesei, băutul lichidelor cu paiul, mestecarea gumei trebuie eliminate pentru a reduce incidența balonării.
 
De asemenea, sindromul de colon iritabil este adeseori asociat cu balonarea, însă evaluarea și tratamentul trebuie făcute de către un medic de specialitate.
 
Și constipația este una dintre cauzele cele mai frecvente ale balonării. Pentru combaterea ei trebuie crescută cantitatea de fibre alimentare asimilate: fructe, legume, cereale neprelucrate etc. Nutriționiștii spun că nu trebuie să uităm că consumăm opt pahare cu apă pe zi, deoarece, în absența fluidelor, constipația devine și mai severă.
 
Dacă sunteți balonați puteți face o plimbare ușoară după masă pentru a stimula activitatea digestivă. Evident că există și medicamente și ceaiuri care vă pot ajuta, însă nutriționiștii spun că mai bună ar fi plimbarea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii