Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:19 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Manualele gratuite, o problemă pentru mulți elevi

ro

22 Aug, 2015 23:40 1192 Marime text
 
Ministerul Educaţiei este acuzat că încalcă de patru ani legea. Reprezentanţii Consiliului Elevilor din România spun că, în clasele a XI-a şi a XII-a, sunt nevoiţi să îşi cumpere manuale, deşi ar trebui să le primească gratuit. Cărțile sunt destul de scumpe, astfel că părinții ajung să scoată din buzunar între 400 și 500 de lei, dacă îşi cumpără manualele de la librărie. Se poate scăpa mai ieftin dodar dacă sunt cumpărate unele folosite deja de la colegii mai mari. Chiar şi aşa, preţul este mult prea mare pentru unii dintre tinerii care nu au o situaţie financiară bună acasă. Profesorii din mediul rural spun că de multe ori elevii vin fără cărţi la ore. Cum să predai?
Conform Legii Educaţiei din 2011, „elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obligatoriu particular acreditat sau autorizat beneficiază de manuale şcolare gratuite”.
Pentru că i-a fost încălcat acest drept, un fost elev din Constanţa a depus o plângere la DNA pe numele lui Remus Pricopie, ministru al Educaţiei la acea vreme. Alexandru Bajdechi este acum student la Drept. El a explicat că „plângerea se referă la un abuz în serviciu săvârşit de Ministrul Educaţiei pentru că a refuzat să pună în aplicare prevederile din Legea Educaţiei.”
Consiliul Naţional al Elevilor a negociat cu actualul ministru, Sorin Cîmpeanu, gratuitatea manualelor şi pentru ultimii ani de liceu. Dacă situaţia nu se va rezolva nici anul acesta, elevii ameninţă cu proteste şi noi plângeri penale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii