Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Majorarea pensiilor cu 9% ar putea fi amanata pana in septembrie

ro

26 Jan, 2009 17:50 553 Marime text

Reprezentanţii PSD şi cei ai PD-L au analizat în şedinţa de astăzi o propunere a Ministerului Finanţelor de amânare a majorării punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie pentru luna septembrie.

Potrivit newsin.ro, această măsura ce ar putea aduce economii bugetare de aproape 1,2 miliarde euro. „Pensiile vor creşte sigur în acest an, însă este posibil ca punctul de pensie să ajungă la 45% abia în luna septembrie, întrucât majorarea acestora cu 9% din luna martie ar necesita în 2009 un transfer de la bugetul de stat la bugetul de pensii de aproape 3,2 miliarde euro, pentru a acoperi deficitul. Dacă s-ar decide amânarea creşterii pensiilor cu încă şapte luni, s-ar putea face economii de aproape 1,2 miliarde euro", au declarat, reprezentanţi din PSD. După cum arată calculele celor de la Finanţe, în cazul în care majorarea se amână pentru septembrie, deficitul bugetului public de pensii ar urma să fie în acest an de doar 8 miliarde lei. Suma necesară ar urma să fie acoperită de la bugetul de stat.

Majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie ar însemna o creştere a pensiilor cu circa 9%, potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii. De asemenea, reprezentanţii PSD propun îngheţarea creşterii pensiilor mari în acest an, astfel încât de majorările prevăzute de legea pensiilor să beneficieze doar cei care au venituri mici.

„Trebuie să hotărâm dacă se impune un nivel maxim pentru care se va aplica aceasta majorarea a pensiilor, iar variantele pe care le avem în vedere vizează plafonarea la 1.500-2.000 lei", au precizat, pentru evidenţiat aceleaşi surse social-democrate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii