Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:07 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai preocupat de întâlniri cu procurorii, decât de Consiliul Judeţean! Vezi interceptările SRI

ro

30 Oct, 2013 11:14 2484 Marime text
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Ilfov este „celebrul” Marian Petrache, cel care „a picat pe tehnică” în interceptările SRI, în 2012, pe când punea ţara la cale, într-un restaurant din Bucureşti, împreună cu procurorii George Bălan (pe atunci membru CSM) şi Marcel Sâmpetru, scopul fiind instalarea acestora la vârful parchetelor. Cei doi procurori au fost puşi sub învinuire în dosar, alături de comisarul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, Mihai Vlad, cel care le dădea informaţii din dosare pentru a obţine funcţiile la care visau.

Toţi trei au fost acuzaţi, în vara anului trecut, că au utilizat ilegal informaţii ale serviciului secret al MAI, în scop personal.

Marian Petrache nu a fost pus sub acuzare în acest dosar, însă numele lui apare în interceptări, în timp ce le explica lui Sâmpetru şi Bălan cum stă treaba cu puterea în România. Cum audierile în acest dosar încep astăzi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Petrache ar putea fi citat ca martor pentru a explica cum a ajuns să participe la întâlniri oculte cu cei doi.

Teoria puterii, predată de Petrache

În referatul procurorilor, cu propunere de arestare preventivă a celor doi procurori, DNA califică drept „reprobabilă” următoarea discuţie, pe care anchetatorii o văd ca pe o încercare a politicului (reprezentat de Marian Petrache) de a controla Justiţia:

„Mirela Plăpcianu (M.P.): Ştii ce mi-au spus? Dar am uitat să-ţi spun. (...) Vorbeşte cu soţul tău (Marcel Sâmpetru), băgaţi în presă sau cu zvonuri, daţi în oameni, daţi informaţiile unor oameni care, nu mai contează, cu avocaţi, daţi în lume, daţi unde să apară şi în presă, ca să vedem noi mişcarea, că ne ajută, ce vor. Să spunem aşa: Se apropie în august expirarea mandatului (mandatul procurorului şef al DNA) şi sunt propuşi oamenii cutare şi cutare, ar fi... deci aiurea, care nu au nici o legătură.

George Bălan (G.B.): Deci eu nu înţeleg, să dau acum pentru mâine?

M.P.: Da, dar trebuie vorbit şi să mai iau şi eu de la tine. Mai am şi eu, dar nu ştiu să pun în text atât de...

G.B.: Mirela, hai să-ţi spun un lucru: vezi că jumate din ziarişti sunt ofiţeri acoperiţi şi trebuie să fii foarte atent. Şi mă întorc şi completez ce spune Marcel: nu sunteţi dezinteresaţi cu privire la numirea şefului DNA, pentru că din perspectiva numirii ca preşedinte al lui Antonescu, la pixul lui sunt de astea...

Marcel Sâmpetru (M.S.):... Deci trebuie cineva să se ocupe de zona asta, care este foarte importantă. Nu trebuie lăsat... Eu acum ştii la ce mă aştept? Dar n-aş vrea să... dar mă aştept! Să-i dea lui Victor DNA-ul. Întelegi? Şi în cine să dea? În ăştia care suntem... Ce-i asta eu nu înţeleg. Acela e delegat. Bă, acesta e cel mai important front.

G.B.: Ştiţi cum e acum puterea? Înăuntru are furnicile. E un muşuroi de furnici înăuntru. Acesta este DNA, care este la mâna premierului, şeful DGIPI...

Marian Petrache: Cel mai important... Adică să pui mâna pe putere şi pe informaţie.

M.S.: Exact.

Marian Petrache: Păi asta înseamnă, nu? Păi ai de fapt curentul, care înseamnă informaţia şi puterea care înseamnă DNA-ul şi parchetul, care înseamnă motorul, da?

M.S.: Corect.

Marian Petrache: Trebuie să pui mâna pe curent şi pe urmă pe motor, nu?

M.S.: Da.

Justiţia, locul de joacă preferat

Potrivit procurorilor, conţinutul acestor dialoguri relevă „că cei trei învinuiţi, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic nu se sfiesc să recurgă la mijloace specifice mai degrabă înţelegerilor de tip mafiot, decât (specifice) unui sistem fundamentat de lege, pentru a-şi croi drumul către funcţiile pe care le doresc, prin încercări de denigrare în mass-media a persoanelor care activează în instituţiile vizate de ei”.

Mai multe AICI
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii