Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:52 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAI ia măsuri pentru prevenirea inundaţiilor. Tot personalul este pregătit de intervenţie

ro

11 Jan, 2016 17:53 771 Marime text
MAI a luat măsuri preventive pentru evitarea inundațiilor.

Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a cerut atenție maximă în orele următoare în județele unde sunt avertizări de inundații

În contextul avertizărilor de inundații emise de către Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a convocat astăzi, 11 ianuarie a.c., la sediul MAI, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Ședința s-a desfășurat în sistem videoconferință cu Prefecturile din județele vizate de avertizările hidrologice.
Amintim că săptămâna trecucută şi judeţul Constanţa a fost afectat de o astfel de avertizare. Mai précis, inundaţiile au lovit comuna Crucea, iar mai multe garduri şi fântâni au fost afectate atunci.
Citeşte şi: Autoritățile locale sunt în alertă!: Ploile din ultimele ore au făcut ravagii la Crucea. Fântânile și grădinile oamenilor au fost inundate (galerie foto)

În cadrul ședinței, ministrul afacerilor interne a cerut prefecților din județele vizate de avertizări să convoace comitetele județene pentru situații de urgență și să monitorizeze permanent zonele cunoscute cu risc de inundații. Totodată, acesta a cerut să fie luate toate măsurile de pregătire pentru asigurarea unor intervenții operative, astfel încât populația să nu fie în pericol, să nu existe cazuri de comunități izolate sau de căi de acces blocate din cauza apelor.

Personalul operativ al MAI – pompieri, jandarmi, polițiști și polițiști de frontieră -este pregătit să acorde sprijin comitetelor locale pentru situații de urgență pentru a evita situațiile de risc pentru populație, iar în cazul producerii unor inundații să se elimine cât mai repede efectele acestora, se arată într-un comunicat de presă.

Începând cu această noapte și până la expirarea avertizărilor, la sediul prefecturilor și serviciilor deconcentrate cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență, va fi asigurată permanența. Ministrul Petre Tobă a subliniat nevoia unei cooperări active între toate instituțiile de la nivel local cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

Conform informărilor făcute de către reprezentanții Ministerului Mediului și Apelor Române, au fost deja luate măsuri de prevenire a acumulării unor debite mari de apă care să afecteze comunitățile din zonele atenționate de hidrologi.
                                                                                               
La ședința operativă organizată la nivelul MAI au participat reprezentanți ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie, ai Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Transporturilor și ai altor instituții publice cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență cauzate de fenomenele hidrologice.

Potrivit INHGA, începând de astăzi, de la ora 20.00, până mâine, la ora 16.00, sunt așteptate creșteri de debite și niveluri, cu depășiri ale cotelor de apărare, torenți și pâraie cu posibile efecte de inundații locale pe unele sectoare de râuri de pe raza  a 9 județe, respectiv: Maramureș, Satu-Mare, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara și Alba. Totodată, începând din această după-amiază, de la ora 18.00, până miercuri dimineață, 11 județe din nord-vestul țării se vor afla Cod Galben de inundații.
 
                                                                                                                    
Sursă foto:
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii