Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magistrații solicită tuturor să se abțină de la declarații și acțiuni care pun presiune asupra CCR

ro

04 Feb, 2017 16:16 1877 Marime text
Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) solicită liderilor politici, instituțiilor publice și reprezentanților presei să se abțină de la declarații și acțiuni care pun presiune asupra Curții Constituționale ori încurajează cetățenii să o facă, în contextul în care Curtea este chemată să tranșeze constituționalitatea prevederilor din OUG 13/2017.

„Constatăm cu îngrijorare că începe să se repete scenariul de anul trecut, când Curtea Constituțională a României a fost presată public, insistent și repetat, să dea anumite decizii cu privire la constituționalitatea unor dispoziții penale referitoare la executarea mandatelor de supraveghere tehnică și la definirea infracțiunii de abuz în serviciu. Amintim tuturor că statul român 'se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor - legislativă, executivă și judecătorească - în cadrul democrației constituționale', unde fiecare putere are un rol determinat, stabilit clar de Constituție", se arată într-un comunicat transmis, astăzi, de UNJR.

Conform aceleiași surse, Curtea Constituțională este "garantul supremației Constituției", iar hotărârile Curții sunt "general obligatorii" și trebuie respectate de toată lumea.

UNJR a reamintit că pe 31 ianuarie Guvernul a adoptat ordonanța de urgență nr. 13. Avocatul Poporului, președintele României și Consiliul Superior al Magistraturii au sesizat Curtea Constituțională a României, în baza competențelor ce le aparțin, iar instanța de contencios constituțional urmează acum să se pronunțe.

„Acest proces dovedește că România a dobândit în cei 27 de ani de democrație mecanisme de control reciproc și că principiul esențial al democrației de 'checks and balances' între instituții funcționează. Prin urmare, orice fel de presiune făcută în acest moment asupra Curții Constituționale cu scopul de a-i influența decizia reprezintă, prin ea însăși, o atingere adusă acestui principiu esențial al democrației", se menționează în comunicat.

Semnatarii fac un apel public către Guvernul Grindeanu să ofere garanții exprese că va asigura publicarea imediată în Monitorul Oficial a motivării deciziei CCR, indiferent de conținutul acesteia.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii