Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:02 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Maestra șahului, Elisabeta Polihroniade, omagiată la Cumpăna

ro

25 Jan, 2016 16:10 1742 Marime text
 
Elisabeta Polihroniade a murit la vârsta de 80 de ani, după o lungă suferinţă. La Cumpăna, toţi cei prezenţi la manifestările legate de Ziua Unirii Principatelor Române au ţinut un moment de reculegere în semn de omagiu pentru cea care a fost regina şahului românesc.
 
Astăzi şi mâine, în sediile Primăriei Cumpăna şi ale Liceului tehnologic „Nicolae Dumitrescu”, la iniţiativa primarului, ec. Mariana Gâju, a fost organizat câte un spaţiu de comemorare a celei care a fost unul din cei mai mari şahişti ai lumii.
 
Totodată, mâine, Preşedintele Federaţiei de Şah – Constanţa, Claudiu Iordache, va depune Bucureşti o coroană de flori din partea Primăriei Cumpăna şi a echipei de şah a Liceului tehnologic „Nicolae Dumitrescu”.
 
Dorim să amintim faptul că în luna martie a anului 2014, la Cumpăna a avut loc Campionatul Naţional Şcolar de Şah „Elisabeta Polihroniade”, la care marea maestră şi campioană a sportului minţii a fost invitat de onoare.
 
Doamna şahului românesc s-a numărat printre cei mai mari şahişti ai lumii. De-a lungul carierei, Elisabeta Polihroniade a câştigat 9 medalii olimpice şi şi-a trecut în palmares de 7 ori titlul de campioană a României. Din palmaresul maestrei amintim: 9 medalii olimpice ca jucătoare, 18 participări la Olimpiade (10 ca jucătoare, 8 ca arbitru internaţional), 7 titluri de Campioană a României, Ordinul Meritul Sportiv (1967), Medalia Naţională Serviciul Credincios (2000), Şahist Român în Cartea de Aur a FIDE – Federaţia Internaţională de Şah.
 
Sportul românesc pierde foarte mult prin dispariţia ei, şi mai ales şahul, pentru că a făcut tot ce a putut să promoveze acest sport. În ultimele câteva decenii a militat pentru popularizarea şahului în ţara noastră şi pentru introducerea sa în şcoli.  
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii