Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Luxemburg vrea un G9 al micilor țări europene

ro

02 Dec, 2015 08:24 1510 Marime text
Premierul luxemburghez Xavier Bettel și-a anunțat intenția de a pune bazele unui viitor grup al micilor țări europene, intitulat G9, până în vara anului viitor, scrie Agerpres.
 
Bettel a făcut acest anunț într-o conferință de presă cu omologul său japonez Shinzo Abe, a cărui țară va prelua la 1 ianuarie 2016 președinția G7, grup ce reunește principalele șapte state industrializate ale lumii, şi anume: SUA, Japonia, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Canada.
 
Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Xavier Bettel, din G9 vor face parte San Marino, Liechtenstein, Monaco, Islanda, Malta, Luxemburg, Muntenegru, Cipru și Andorra.
 
„Nu știu dacă G este nota bună. În orice caz, i-am invitat pe șefii de guvern ai țărilor cu populații mai mici de 1 milion de locuitori să ne întâlnim în Luxemburg înaintea vacanței de vară, întrucât deseori țările G (membre ale G7, n.r.) se reunesc pentru a lua decizii asupra cărora statele cele mai mici nu își pot spune opinia. Cred că este important să existe o coordonare mai bună între țările mici și l-am informat pe premierul Japoniei despre intenția mea de a crea acest grup - care poate avea denumirea S de la 'small', L de la 'little' sau G de la 'grup', oricum se dorește - al celor nouă țări de pe continentul european cu mai puțin de 1 milion de locuitori fiecare, pentru a exista o coordonare la nivelul acestor țări”, a explicat Xavier Bettel.
 
Sursa foto: www.huffingtonpost.com   
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii