Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:35 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Luni încep probele scrise ale bacalaureatului!

ro

02 Jul, 2016 17:59 1425 Marime text
Elevii care au terminat clasa a XII-a se pregătesc pentru bacalaureat. 4.517 candidaţi  s-au înscris pentru a susţine  prima proba scrisă din cadrul examenului naţional de bacalaureat, la disciplina Limba şi literatura română, care va avea loc luni (4 iulie). Subiectele sunt diferențiate în funcție de filieră și profil: 3.604 candidați vor  primi subiecte pentru  Filieră teoretică – Profil real; Filieră tehnologică și 913 - Filieră teoretică – Profil umanist; Filieră vocațională – Profil pedagogic.
 
Examenul se desfășoară în 15 centre de examen și începe la ora 9.00, iar pentru elaborarea lucrării scrise absolvenţii de liceu au la dispoziţie trei ore. Accesul candidaţilor în săli este permis pe baza actului de identitate, cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea probei.
 
Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marți (5 iulie a.c.), doi absolvenţi de liceu susțin  proba la Limba și literatura maternă, urmând ca miercuri, 6 iulie a.c., 4.554  de candidați  înscriși să susținută proba obligatorie a profilului, Matematică (3418)/Istorie (1136). Examenul de bacalaureat se încheie vineri, 8 iulie a.c., cu proba la alegere a profilului şi specializării pentru care s-au înscris 4.727 candidați (ex. 1221 Geografie, 1115 Anatomie și fiziologie umană, genetică și ecologie umană, 935 Biologie vegetală și animală, 603 Logică, argumentare și comunicare etc.). Afişarea rezultatelor va avea loc marți, 12 iulie a.c. 
 
Conform Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat  „Presa are acces în centrul de examen numai cu avizul preşedintelui comisiei şi însoţită de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probei scrise. Pentru realizarea materialelor specifice presei (înregistrări/fotografii/preluări de imagine) este necesar acceptul persoanelor care apar în materialele respective”.

Candidaţii se pot înscrie în baza fişei-tip informatizată la secretariatele liceelor unde au absolvit. În cazul elevilor din promoţia 2016, profesorii diriginţi întocmesc tabele de înscriere la prima sesiune de bacalaureat. Tabelele cuprind opţiunile pentru probele de examen şi semnătura elevilor. Cel puţin aşa informează Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS).
 
Elevii din anii anteriori care nu au promovat bacalaureatul se pot înscrie, însă ei depun la secretariatul liceului absolvit certificatul de naştere, cel de căsătorie, dacă este cazul, actul de identitate, foaia matricolă şi adeverinţa cu notele la probele pentru care solicită recunoaşterea la examenul din această sesiune.
 
Absolvenţii din seriile anterioare, în situaţia schimbării domiciliului în altă localitate, menţionată ca atare în cartea de identitate, se pot înscrie pentru a susţine bacalaureatul la o unitate de învăţământ de acelaşi profil, stabilită de comisia de bacalaureat judeţeană din judeţul în care se află noul domiciliu al candidatului. În afara acestei situaţii, înscrierea în alt judeţ este permisă numai cu aprobarea Comisiei Naţionale de Bacalaureat, în urma unei cereri motivate şi însoţite de documente doveditoare, transmise la Direcţia Generală Învăţământ Preuniversitar.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii