Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:13 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lumea teatrului românesc este în doliu

ro

31 Oct, 2016 23:41 1522 Marime text
O cunoscută actriţă s-a stins din viaţă. Este vorba despre Iosefina Stoia, de la Teatrul Naţional Marin Sorescu, din Craiova.
 
Anunţul a fost făcut de colegul actriţei, actorul Valer Dellakeza, care a scris, pe pagina sa de Facebook: „Iosefina Stoia nu mai e pe Pământ! Dumnezeu să-i facă drumul drept. Iosefina Stoia a intrat într-o altfel de Istorie".
 
Conducerea Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova a postat următorul mesaj pe pagina a instituției:

„Doamna Iosefina Stoia, personalitate marcantă a Teatrului Naţional din Craiova, a părăsit scena vieţii, lăsând în urmă amintirea unui număr impresionant de personaje pline de vioiciune şi umor, pe care le-a întruchipat de-a lungul prestigioasei sale cariere, printre care Corina din „Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian, Sorina din „Înşir-te, mărgărite!” de V. Eftimiu, Lena din „Hagi-Tudose” de B. Şt. Delavrancea, Margareta şi, într-o stagiune ulterioară, Aneta Duduleanu din „Gaiţele” de Al. Kiriţescu, Didina Mazu şi, în altă montare, Miţa Baston din „D’ale carnavalului”, Ziţa din „O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale etc. Preţuita actriţă a ştiut să aducă zâmbetul şi buna dispoziţie ce au caracterizat-o, atât pe feţele şi în sufletele celor apropiaţi, cât şi pe cele ale spectatorilor, fiind o sursă inepuizabilă de glume, vorbe de duh şi pozitivitate. Iosefina Stoia a fost aplaudată pentru zeci de roluri create pe scena craioveană. Vitalitatea ei molipsitoare şi-a pus amprenta pe fiecare rol interpretat, indiferent de amploarea acestuia. În lunga sa carieră, actriţa a lucrat cu regizori remarcabili precum Vlad Mugur, Tompa Gabor, Mihai Măniuţiu, Silviu Purcărete. A jucat în spectacole memorabile cu care a străbatut lumea, spectacole care au adus celebritatea internaţională teatrului craiovean precum „Phaedra” şi „A douăsprezecea noapte”, ambele regizate de Silviu Purcărete. Teatrul craiovean devine mai sărac la plecarea acestei actriţe care a încântat cu harul ei generaţii întregi de spectatori”.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii