Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:13 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucian Velea- constănțeanul care demostrează că handicapul nu te împiedică să-ți urmezi visul

ro

03 Dec, 2013 13:54 4392 Marime text
 Astăzi în întreaga lume este marcată Ziua Persoanelor cu Handicap, motiv pentru care am decis să vă prezentăm un constănțean care ne poate preda tuturor lecția despre cum să-ți realizezi visul, trecând peste orice impedimente. Un exemplu, că se poate, și că schimbarea trebuie făcută de către fiecare dintre noi.
  Pentru Lucian Velea viața nu a fost tocmai roz, dar nu s-a plâns nicodată. În copilărie a fost diagnosticat cu atrofie musculară spinală, o afecțiune rară care la doar 7 ani l-a țintuit într-un scaun cu rotile. Cu toate acestea, a făcut o școală normală, a urmat Liceul Ovidius, apoi Universitatea cu același nume din Constanța. În toți anii de studiu a fost un model  pentru colegii lui, un exemplu că dacă vrei să reușeti în viață trebuie să-ți dai silința, și nu să aștepți ca alții să-ți ofere.
  Oricât de greu i-a fost, nu s-a oprit, ci a continuat să studieze.  La 16 ani avea să se întâmple ceva ce i-a marcat  evoluția ulterioară. A împrumutat un ,,home-computer”,  un calculator foarte primitiv în comparatie cu ce există în prezent, dar care i-a deschis apetitul pentru programare. A fost un fel de ,,dragoste la prima vedere", menționează Lucian Velea într-o confesiune. Ulterior, parintii i-au cumparat un Sinclair ZX Spectrum.
       Este dezvoltatorul unei aplicatii complexe de gestiune contabilită. În 2003 a realizat o tastatură virtuală denumită RapidKeys. Programul monitorizează ceea ce scrie utilizatorul, învață vocabularul acestuia și pe baza unui algoritm de inteligență artificială, propune cuvinte care pot fi scrise cu un simplu clic.
    În 2004 a pus la punct un alt proiect. Este vorba despre un chat bot, adica un program cu care utilizatorul poate discuta în limbaj natural. Proiectul este denumit RapidBot, iar prima aplicație realizată pe această tehnologie este denumită RapidBot Baby. Este singurul chat bot cu optimizari specifice pentru limba romana. Tot în același an a conceput o serie de dicționare, denumite Lexica, care se remarcă prin facilitățile pe care le oferă utilizatorilor.
   În toamna anului 2006, a publicat cartea ,,Viața pe Internet“, în care a împărtășit tot ce i s-a părut mai interesant din experiența lui  în acest  domeniu. Despre cartea sa, Lucian Velea spune că aceasta: ,,a însemnat libertate, modalitate de exprimare și posibilitatea de a cunoaște niște oameni deosebiți.
     Lucian Velea este exemplul că se poate face performanță, indiferent de țara în care trăiești, de culoarea partidului de la guvernare sau de multitudinea de probleme cu care ne confruntăm zi de zi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • sabin 04 Dec, 2013 05:13 Propun , în cinstea acestui om, domnul Lucian Velea , ca toti banii colectati de compania Litoral Contact SRL cei care ridica masinile la oamenii din Constanta din parcari, si politia locala Constanta sa se duca la persoanele cu handicap din judetul Constanta.Mentionez ca acestia din urma mai mult fura masinile , si le duc linga Seat Constanta in Parcul companiei private.