Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LOVITURĂ pentru cei care au mașina înmatriculată în Bulgaria

ro

24 Apr, 2012 17:32 2266 Marime text
masina-bulgaria.jpg
Românii care au maşini cu numere de Bulgaria, radiate în ţara vecină, vor fi toleraţi să circule doar 90 de zile pe an, după care vor fi obligaţi să intre în legalitate şi să achite taxele. Propunerea Poliţiie Rutiere a fost acceptată de Guvern, astăzi.

Maşinile cu numere de Bulgaria pentru care nu se plătesc taxe în România, dar nici în ţara vecină, vor intrea în legalitate în urma unei propuneri a poliţiştilor de la Rutieră. Şeful Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, comisarul şef Lucian Diniţă, a declarat că aceste maşini înmatriculate în ţara vecină ar putea circula în ţară doar 90 de zile pe an.

După votul Guvernului, şoferii maşinilor denumite de poliţişti "fantomă", care nu figurează nici în calculatoarele poliţiştilor Bulgari, dar nici ale celor din România, vor fi nevoiţi să intre în legalitate. 

Cum ajung în ilegalitate

"Am căutat soluţii pentru maşinile pentru care nu se plătesc taxe nici la noi, nici în Bulgaria. Mai exact, pentru acelea care au fost luate din Bulgaria în urma unui act încheiat la notariat, dar nu de vânzare-cumpărare, ci de împrumut, cu ajutorul căruia poate folosi maşina", a precizat, în urmă cu câteva luni, pentru EVZ, comisarul-şef Diniţă. El a mai explicat că problema apare după ce proprietarul merge la autorităţile din ţara vecină şi face o cerere de radiere a acesteia, pentru a fi scutit de taxe. Dar nici şoferul din România care foloseşte maşina în continuare nu le mai achită.

Pentru aceştia s-a propus ca termenul limită în care să folosească maşina în România să fie de 90 de zile, după care se confiscă certificatul şi plăcuţa de înmatriculareşi să se trimite în ţara vecină. Interesul autorităţilor din Bulgaria pentru aceste maşini a fost adus la cunoştinţa celor din România încă de anul trecut.

Atunci se căutau 6.000 de astfel de autoturisme pentru care nu sau mai încasat taxele aferente. Tot de atunci s-au organizat numeroase acţiuni în comun, în acest scop, mai ales pentru a-i familiariza pe agenţii de circulaţie români cu cititul actelor de înmatriculare ale maşinilor cu numere bulgăreşti. Dar şi poliţiştii de la noi manifestă acelaşi interes pentru a lămuri această situaţie, în special pentru cazurile în care şoferii acestor maşini ar putea fi implicaţi în accidente de circulaţie.

Peste 18.000 de maşini din Bulgaria

În evidenţele Poliţiei Rutiere de la noi, în România ar exista 18.735 de maşini cu numere de Bulgaria. Iar contabilizarea acestora s-a făcut în urma aceloraşi acţiuni organizate de poliţiştii români şi bulgari, desfăşurate săptămânal, începând cu luna iulie a acestui an.

Poliţiştii spun că maşinile radiate în ţara vecină şi care nu sunt înregistrate la noi nu au o poliţă de asigurare valabilă şi reprezintă un pericol pentru cetăţenii ţării noastre prin faptul că proprietarul nu figurează în baza de date a poliţiei. Astfel, acesta poate comite infracţiuni fără grija unor consecinţe legale în cazul în care nu este prins pe loc. 
Sursa: Capital.ro 
  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii