Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:12 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz prezent la Constanța. Se caută soluții pentru instituțiile de cultură și viața culturală constănțeană

ro

20 Mar, 2019 13:22 2365 Marime text
Astăzi are loc la Constanța o conferința de presă susținută de președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, împreună cu Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz. 

Tema conferinței de presă privește în mod direct instituțiile de cultură și viața culturală constănțeană. Evenimentul are loc la Sala Ovală a Prefecturii Constanța.

La eveniment sunt prezenți șefii instituțiile de cultură din județul Constanța, muzee, bibliotecă, Casa de Cultură, Direcția Judeteana de Cultură. 

Ministrul Daniel Breaz a declarat că este într-o vizita la Constanța, dorește sa sprijine actul cultural și este deschis dialogului, fiind dispus sa găsească solurile pentru rezolvarea tuturor problemelor. 

La eveniment participă președintele CJC, Marius Horia Tutuianu și prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă. 

UPDATE. 1

Marius Horia Țuțuianu a spus că are aprobate 5 proiecte pe fonduri europene care vizează domeniul cultural la nivelul județului.  

”Nu avem un spațiu adecvat pentru Teatrul de Păpuși din Constanța” i-a transmis Marius Horia Țuțuianu ministrului căruia i-a cerut sprijinul pentru construcția unui spațiu adecvat. 


Directorul Casei de Cultură din Constanța, Gheorghe Ungureanu a precizat că în prezent casele de cultură se autofinanțează, lucru care se petrece cu succes la Constanța. 

Rugămintea lui Ungureanu este să poate plăti impozit doar pe spațiile închiriate, nu pe toată clădirea, iar pentru acest lucru este nevoie de un proiect de Hotărâre de Guvern sau să se modifice legislația, astfel încât să poate fi sprijinite casele de culturală de autoritățile locale sau județene. 

În replică, ministrul Breaz spune că va cere sprijinul în parlament colegilor, deoarece acest cadru legislativ nu îl poate crea decât parlamentul. 

UPDATE. 2

De asemenea, Daniela Vlădescu, managerul TNOB a precizat că în 2010 când s-a decis desființarea teatrului, ministerul a decis sa preia teatrul. 

„Avem 134 de salariați acum, suntem practic trei instituții. Cele mai mari probleme sunt cele legate de forță de muncă insuficientă și bugetare necorespunzătoare. Nu suntem bugetari la cheltuieli de bunuri și servicii, nu putem funcționa fără colaboratori în niciun departament. Avem și problema administrării cladirii. Clădirea teatrului aparține primăriei și ar trebui sa ajute măcar cu clarificarea documentelor privind preluarea de la adevăratul proprietar. Clădirea este reparată de oameni din teatru, spoiala, cu banii noștri pentru că nu se ocupă nimeni de această clădire  Avem producții care iau premii și dacă nu depășesc 30.000 de euro pentru că nu avem bani. Noi suntem teatru de repertoriu, nu de proiect” - a declarat Daniela Vlădescu. 


Ministrul Daniel Beaz spune ca ministerul ar putea să preia clădirea teatrului ca să rezolve problema clădirii dar este doar o discuție. 

UPDATE. 3

”Legat de dotări am cerut tuturor instituțiilor noastre sa ne transmită necesarul acum ca avem” - a declarat Marius Horia Țuțuianu care a adăugat că a depus proiect pentru extinderea Muzeului de Artă, reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară din Mamaia și extinderea Delfinariului. 


De asemenea, președintele CJC a cerut sprijin pentru aceste proiecte, iar ministrul Breaz a declarat că va face tot ce e posibil pentru urgentarea avizelor, adăugând că Ministerul Culturii are o creștere bugetară, ce este benefică pentru punerea pe picioare a proiectelor dar este nevoie de documentație completă ceea ce reprezintă o problemă. 

”Dacă dosarul e bine întocmit, fludizam avizele” - a adăugat ministrul Breaz. 


UPDATE. 4

La rândul său, Sorin Colesniuc, directorul MINAC a menționat că principala problema a Muzeului,  este legislatia în domeniu, iar o altă problemă o reprezintă lipsa de personal specializat, în prezent fiind doar 15 arheologi în tot județul Constanța. 

”Avem 200-300 de cercetări preventive anual. O altă problema este inventarierea bunurilor din muzeu. În prezent 26 de oameni sunt blocați pe inventariere. O altă problema ar fi accesul în Piața Ovidiu, deoarece autocarele nu mai au acces. O alta problema este identificarea unui spațiu pentru depozitarea patrimoniului pe timpul reabilitării clădirii” - a declarat Sorin Colesniuc. 


Ministrul Breaz spune că exista un vid, în sensul că nu se mai îndreaptă tinerii către arheologie. Acesta a fost contrazis de Sorin Colesniuc care a spus că cerere exista dar nu au posturi în organigrama. 

UPDATE. 5

Magdalena Tița, directorul Direcției de Cultura a declarat că problemele cu care se confruntă încep cu bugetul și lipsa unui sediu propriu. 

”Am vrea posturi în plus, măcar două posturi de specialitate. Sunt foarte multe solicitări de avize” - a adăugat Magdalena Tița. 

UPDATE. 6

Erwin Simsensohn, noul director al Teatrului de Stat din Constanța a declarat că este o situație dificilă la teatrul din Constanța. 

Acesta a menționat că are trei lucruri de ridicat. .Cel mai important, un proiect care se poate materializa cu sprijinul Ministerului Culturii ar fi promovarea internshipului în instituțiile de cultură. 

„Susțin acest proiect și cred ca ar putea fi inițiativa unui proiect al Ministerului Culturii. Acest proiect ar sprijini inserția viitorilor absolvenți ai facultătilor de artă.  Al doilea lucru ar fi modificarea legii managementului instituțiilor de cultură, să includeți în grupul de lucru și manageri din subordinea autorităților locale, nu doar al instituțiilor din instituțiilor în subordinea Ministerului Culturii” - a declarat Erwin Simsensohn care a sugerat că este nevoie de o lege a teatrelor. 


Fenomenul festivalier și accesarea de fonduri de la Ministerul Culturii a fost o altă chestiune ridicată de Simsensohn. "Festivalurile din orașele mai mici trebuie sprijinite. Este vorba despre Festivalul Miturile Cetății. Ne dorim sprijin și să ne ajutați să căpătăm anvergura națională” - a adăugat Erwin Simsensohn, directorul Teatrului de Stat din Constanța. 

În replică, ministrul Breaz a precizat că ”dacă proiectul este argumentat vom încerca să sprijinim”. 

De asemenea, președintele CJ Constanța, Marius Horia Țuțuianu a făcut referire și a cerut sprijin de la ministru pentru proiectul ansamblului rupestru de la Basarabi, care trebuie reabilitat şi repus in circulatia turistica. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii