Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:10 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Proiect unic ZIUA de Constanţa. Tur turistic. La pas, prin Constanţa, alături de autorităţile locale (galerie foto+video)

ro

22 Nov, 2017 11:21 8451 Marime text
În aceste momente, echipa ZIUA de Constanta efectuează un tur turistic al orașului Constanţa, realizat de cel mai cunoscut, tânăr, îndrăgit și entuziast ghid al orașului, Diana Slav.

Punctul de plecare al acestei călătorii simbolice va fi actualul sediu al Muzeului de Sculptură „Ion Jalea”.  Va continua apoi pe traseul Farul Genovez- Liceului Teoretic „Mihai Eminescu“- Geamia „Hunkiar“-Biserica Greacă „Metamorphosis”.

Printre cei prezenţi la eveniment se află prefectul judeţului Constanţa Ioan Albu, Costin Răsăuţeanu, viceprimarul municipiului Constanţa, subprefectul Dan Jeacă, Steliana Bajdechi de la Radio Constanţa, Sorin Marcel Colesniuc, cercetător ştiinţific la Muzeului de Arheologie „Callatis“ din Mangalia, Lavinia Dumitrașcu, muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanţa, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, Cristian Cealera, scriitor, colonel (r) Remus Macovei, conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan, Carmen Aldea Vlad, poetă şi membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, comandorul (r) Marian Moşneagu, Mihaela Petrachi, director-Direcţia Cultură, Sport, Turism şi Sănătate din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, istoricul Ştefan Lăpuşan, Mirela Matichescu, administratorul judeţului Constanţa şi reprezentanţii presei locale.

UPDATE: Turul turistic organizat de ZIUA de Constanţa a început cu prezentarea de către Diana Slav a Muzeului de Sculptură „Ion Jalea“. Această frumoasă clădire în stil neoromânesc are o semnificație aparte, deoarece pe locul acesta s-a aflat odinioară casa căpitanului Portului Constanța Nicolae Macri, care avea să-l găzduiască pe principele Carol I, în anul 1878.

„Vă mulțumesc că sunteți lângă noi şi langă ZIUA de Constanţa. Admir proiectul inițiat de ZIUA de Constanţa care este unul inedit şi original”, a spus conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan.


Invitaţii ZIUA de Constanţa au ajuns la Farul Genovez unde ghidul Diana Slav prezintă povestea monumentului istoric.

Farul Genovez, cel mai vechi far al oraşului Constanţa, a fost construit de maiorul armean Artin Aslan pentru compania engleză Danube & Black Sea Railway, ce a construit calea ferată Cernavodă - Constanţa şi a modernizat Portul Constanţa. Acest far a fost vizitat de principele Carol I în octombrie 1879. Lângă vechiul și frumosul edificiu se află actualul Comandament al Marinei Militare, care a fost construit ca sediu al hotelului Carol I.

UPDATE 2: Următoarea oprire este la casa fostului primar al Constanţei, Cristea Georgescu.

Conf. univ. dr. Aurelia Lăpuşan a ţinut să precizeze că prin demersul său, cotidianul ZIUA de Constanţa dorește să transmită către constănțeni cât mai multă informaţie din trecutul municipiului.

UPDATE 3: Invitaţii au ajuns pe strada Remus Opreanu, denumită după unul dintre foştii prefecţi ai judeţului, apreciat pentru iniţiativele şi proiectele pe care le-a implementat.

UPDATE 4: Invitații ZIUA de Constanţa au ajuns în Piaţa Ovidiu, făcând o scurtă oprire la statuia marelui poet Publius Ovidius Naso.

UPDATE 5: Grupul a ajuns la Sinagoga Mare de pe strada C.A Rosetti. Primarul Decebal Făgădău a declarat că aceasta va fi reabilitată.

UPDATE 6: A urmat o scurtă vizită la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“.

UPDATE 7:
Turul a continuat cu o scurtă oprire în faţa fostului Palat Prefectural, actualul Cerc Militar Constanţa.

UPDATE 8: Grupul se îndreaptă spre cel mai vechi lăcaș de cult musulman din Constanța, Geamia „Hunkiar“, ctitorită de sultanul Abdul-Aziz și dată în folosință în anul 1869.

În aceste momente, Diana Slav prezintă istoria Geamiei „Hunkiar“.

UPDATE 9: Invitaţii se îndreaptă spre ultimul obiectiv al turului organizat de ZIUA de Constanţa, Biserica Greacă „Metamorphosis“. Biserica este singurul lăcaș de cult ortodox, finalizat în anul 1868.

Turul se va încheia la Biserica Greacă „Metamorphosis“, unde vor avea loc, la fel ca în urmă cu 139 de ani, un Te Deum și o slujbă de pomenire a eroilor căzuți pe câmpul de luptă în Războiul de Independență.

Slujba se ţine pe scările lăcaşului de cult, aşa cum s-a întâmplat la prima slujbă oficiată în Biserica Greacă.

Slujba este oficiată de un sobor de preoţi împreună cu IPS Teodosie.

UPDATE 10: "Este laudabilă iniţiativa ZIUA de Constanţa care a avut această iniţiativă de a reconstitui prima slujbă ţinută pe scările acestui lăcaş de cult atunci când s-a instaurat puterea română" a spus IPS Teodosie, la finalul slujbei.

UPDATE 11: Turul s-a încheiat oficial cu o masă oferită de Cotidianul ZUA de Constanţa la Restaurantul Ana şi Ion.                       

Meniul oferit de restaurant este unul dobrogean în varianta modernă. Invitaţii vor servi cap de porc cu jelu de murături şi caşcaval afumat, ouă „Nana”, ceapă umplută, scovergi cu brânză, piperchi târgăsite, ouă de prepeliţă pe jambon crocant, bulz, colţunaşi cu zacuscă, pasăre umplută cu prune uscate şi trei tipuri de piure şi cremă turcească cu tăiţei dulci şi prăjiţi cu fagure de miere.
                    

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii