Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Enisala, Halmyris și Argamum – trei noi puncte turistice

ro

01 Sep, 2014 15:22 2580 Marime text
Trei dintre cele mai importante cetăți ale Dobrogei de Nord, care se află în Tulcea, vor fi înscrise într-un circuit turistic. Proiectele au ca scop punerea în valoare a patrimoniului istoric. Ideea a venit din partea reprezentanților Institulului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.
Potrivit directorului Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Sorin Ailincăi, în zona celor trei situri arheologice, Enisala, Halmyris şi Argamum Jurilovca, vor fi realizate puncte muzeale de informare turistică, cu spaţii expoziţionale.
În prezent, potenţialul turistic și cultural al județului Tulcea nu este pe deplin valorificat, datorită lipsei elementelor de infrastructură, cum ar fi puncte de informare, circuite de vizitare, spații expoziționale, grupuri sanitare, iluminat corespunzător, mai ales în preajma siturilor arheologice importante, aceste condiții fiind necesare dezvoltării unui turism durabil.
Scopul acestor proiecte este acela de a crea condiţii cât mai bune vizitatorilor și de a afla cât mai mult despre istoria Dobrogei de Nord. Cetatea Enisala (foto) fost construită cu scop militar şi de supraveghere a drumurilor de pe apă şi de pe uscat, în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, de către o autoritate care viza zona de la Gurile Dunării.
Cetatea Halmyris, situată în vecinătatea localităţii Murighiol, este o aşezare antică documentată încă din perioada getică/elenistică, iar semnificaţia numelui face referire la existenţa unui „lac sărat” sau „sărătură”. Argamum, este o cetate greco-romană, situată pe un promontoriu al lacului Razim şi este prima localitate antică de pe teritoriul țării noastre menționată de un izvor literar antic.
Cele trei proiecte sunt finanţate prin Programul Operaţional de Pescuit 2007-2013. Valoarea acestora este de aproximativ 500 de mii de lei, finanţare nerambursabilă asigurată din Fondul European pentru Pescuit. Acestea vor fi finalizate în termen de un an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii