Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:35 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lista celor cercetaţi în cazul judecătoarelor Viorica Dinu si Antonela Costache

ro

14 Mar, 2013 20:01 2608 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:
  DINU VIORICA, judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia penală, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată şi luare de mită,
 COSTACHE ANTONELA ANEMARY, judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia penală, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni: 
- complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă,
- luare de mită şi
- trafic de influenţă,
 VASILESCU SORIN, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti,  în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
luare de mită, complicitate la infracţiunea de luare de mită, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă,
  PETRE DANIEL COSTEL, avocat în Baroul Bucureşti,  în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
complicitate la infracţiunea d eluare de mită,
complicitate la infracţiunea de cumpărare a influenţei,
dare de mită,
 PETRE DANIELA, soţia inculpatului Petre Daniel Costel, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
complicitate la infracţiunea de luare de mită, cumpărare a influenţei,
 RĂDUCAN ILEANA ALINA, avocat în Baroul Dolj,   în sarcina căreia s-au reţinut două infracţiuni de dare de mită,
 STAICU MARIAN, fratele numitului NUŢU (fost STAICU) DINEL, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită,                  
 CÎRLAN ANGELA  în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată şi
trafic de influenţă,
 NEAGU LEON – MARIUS în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la două infracţiuni de trafic de influenţă, ambele în formă continuată,
 CATRIN MARIAN în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare a influenţei, în formă continuată,
 TUDOR MARIAN VASILE   în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de cumpărare a influenţei, în formă continuată.
 Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
 În cursul lunii ianuarie 2013, inculpatul Vasilescu Sorin, în calitate de grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, a primit suma totală de 5.000 de euro de la inculpaţii Răducan Ileana Alina, avocat în Baroul Dolj (3.500 de euro) şi Petre Daniel-Costel, avocat în Baroul Bucureşti (1.500 euro), pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a manipula sistemului informatic de înregistrare a cauzelor penale, astfel încât cauza penală privind recursul declarat de Nuţu (fost Staicu) Dinel împotriva unei încheieri de menţinere a stării de arest preventiv să fie repartizată la un complet din care făceau parte şi inculpatele Dinu Viorica şi Costache Antonela Anemary. În acelaşi context, inculpatul Vasilescu Sorin, în baza unei înţelegeri cu inculpata Costache Antonela Anemary, a pretins de la inculpata Răducan Ileana Alina, avocat în Baroul Dolj, suma totală de 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru sine iar 100.000 de euro pentru Costache Antonela Anemary, care, la rândul său, urma să împartă aceşti bani cu ceilalţi membri ai completului. La rândul său, inculpata Dinu Viorica, prin intermediul inculpaţilor Costache Antonela Anemary şi Vasilescu Sorin, a acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de către Răducan Ileana Alina.
Totodată, pentru a determina pe judecători să dispună punerea în libertate a fratelui său Nuţu (fost Staicu) Dinel, învinuitul Staicu Marian a remis inculpatului Petre Daniel Costel suma de aproximativ 60.000 euro. Din aceşti bani, aproximativ 10.000 euro i-a oprit pentru sine iar aproximativ 45.000 euro i-a remis inculpatei Dinu Viorica prin intermediul soţiei sale Petre Daniela. În plus, Petre Daniela a mai remis inculpatei Dinu Viorica aproximativ 10.000 de euro, în schimbul cărora aceasta a lăsat să se creadă că îşi va trafica influenţa pe lângă un alt judecător care făcea parte din completul ce urma să judece acest recurs. Pentru că demersurile de punere în libertate a lui Nuţu (fost Staicu) Dinel au eşuat, Dinu Viorica a restituit lui Petre Daniel Costel sumele de bani primite, respectiv totalul de aproximativ 55.000 euro.
Demersurile de punere în libertate a lui Nuţu (fost Staicu) Dinel, eşuate iniţial, au continuat şi în cursul lunii februarie 2013, cu prilejul judecării unui nou recurs aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, la un alt complet. Astfel, Costache Antonela Anemary şi Dinu Viorica, prin intermediul lui Vasilescu Sorin, au acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de către o persoană, lăsând să se creadă că au influenţă asupra judecătorilor învestiţi cu judecarea acestui nou recurs.
În cursul lunii decembrie 2012, inculpata Dinu Viorica, judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia Penală, cu ajutorul inculpatei Costache Antonela Anemary, judecător la aceeaşi secţie penală, a primit de la mai multe persoane suma de 32.500 euro şi, totodată, a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a încă 15.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe hotărâri favorabile în trei cauze penale.
În cursul lunii noiembrie 2012, inculpaţii Cîrlan Angela şi Neagu Leon – Marius, cu ajutorul inculpatului Tudor Marian Vasile, au pretins şi primit de la mai multe persoane suma totală de aproximativ 60.000 euro, prevalându-se de influenţa pe care Dinu Viorica, judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a penală, susţinea că o are asupra colegilor săi judecători de la Tribunalul Bucureşti, precum şi asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe hotărâri judecătoreşti favorabile în mai multe cauze penale. Din banii primiţi, inculpaţii Cîrlan Angela şi Neagu Leon – Marius au remis inculpatei Dinu Viorica suma de aproximativ 11.500 de euro în scopul menţionat mai sus. La rândul său, Dinu Viorica a acceptat promisiunea oferirii a încă 20.000 de euro din totalul de 60.000 de euro.
În cursul lunii februarie 2013, inculpata Cîrlan Angela, cu ajutorul inculpatului Neagu Leon Marius, a pretins şi primit de la o persoană denunţătoare suma de 11.000 euro şi de la inculpatul Catrin Marian suma de 15.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor din cadrul Tribunalului Bucureşti, pentru a-i determina să dispună punerea în libertate a unei persoane arestate preventiv. Având în vedere că demersurile de punere în libertate au eşuat, Cîrlan Angela i-a restituit lui Catrin Marian suma de 15.000 euro.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 14 martie 2013, procurorii au dispus reţinerea inculpaţilor Costache Antonela Anemary, Dinu Viorica, Răducan Ileana Alina, Tudor Marian Vasile, Catrin Marian, Cîrlan Angela şi Neagu Leon Marius pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile.
Faţă de inculpaţii Vasilescu Sorin, Petre Daniel Costel şi Petre Daniela, procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.
La data de 13 martie 2013, Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat percheziţia corporală, domiciliară şi informatică, precum şi reţinerea şi arestarea preventivă a inculpatelor  Costache Antonela Anemary şi Dinu Viorica.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii