Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lista băncilor cu care ANPC se judecă pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele

ro

26 Feb, 2014 07:22 3158 Marime text
ANPC se judecă cu mai multe bănci pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele în care acestea se regăsesc – clauze ce vizează diverse comisioane şi moduri de calcul a dobânzilor. ECONOMICA.NET a identificat şase astfel de instituţii financiare.
ANPC a înaintat o serie de acţiuni în instanţă după data de 1 octombrie 2013, după ce legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti a fost modificată. Noile prevederi spun că o clauză dintr-un contract preformulat declarată ca fiind abuzivă va fi eliminată din toate contractele profesionistului care a propus aceste contracte, la iniţiativa ANPC sau a unei asociaţii de consumatori.
Fostul preşedinte al ANPC, Bogdan Nica, recent demis de către premierul Ponta, declara în urmă cu două săptămâni, că instituţia a intentat procese unui număr de 11 bănci şi instituţii financiare nebancare după data de 1 octombrie.

ANPC nu a dorit să facă publice şi numele acestor bănci, însă ECONOMICA.NET a identificat cinci litigii cu băncile şi unul cu o IFN declanşate după data de 1 octombrie.
Băncile în cauză sunt:
Banca Comercială Română, cu două litigii - dosarul 317/3/2014 cu obiectul obligaţia de a face clauze abuzive şi 37822/3/2013 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
OTP Bank - dosarul 5410/3/2014 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
Raiffeisen Bank – dosarul 316/3/2014 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
Volksbank România – dosarul 36773/3/2013 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
Banca Românească – dosarul 36772/3/2013 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
+ Credit Europe Bank IFN - dosarul 314/3/2014 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
Potrivit modificărilor la legea 193/2000, ANPC, "în cazul în care constată utilizarea unor contracte de adeziune care conţin clauze abuzive" va "sesiza tribunalul de la domiciliul sau, după caz, sediul profesionistului, solicitând obligarea acestuia să modifice contractele aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive" şi va anexa procesul-verbal întocmit la cererea de chemare în judecată.
Toate dosarele se află la secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Bucureşti. Aceasta este o practică nouă de repartizare a dosarelor, din moment ce până acum procesele ANPC se judecau la secţiile civile.
În niciun dosar nu există un termen de judecată, deşi cel mai vechi dosar este depus de mai bine de trei luni.

Sursa şi mai multe detalii: economica.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii