Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:53 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licitaţie de artă la Mamaia Tablou de Tonitza, adjudecat la 160.000 de euro

ro

18 Jul, 2011 15:20 1704 Marime text

Tabloul 'Afizé' pictat de Nicolae Tonitza şi care i-a aparţinut actorului Ştefan Iordache a fost adjudecat, ieri seară, la suma de 160.000 de euro la licitaţia de 'Orientalism' organizata de Artmark, la Mamaia. Licitaţia de la ţărmul Mării Negre a oferit o selecţie dintre cele mai fermecătoare imagini care transmit dragostea pentru ţinuturile răsăritene, în picturi realizate, printre alţii, de Nicolae Dărăscu, Iosif Iser, Kimon Loghi, Samuel Mützner, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu şi Nicolae Tonitza. Lucrarea 'Afizé' este una dintre cele mai reprezentative opere pe care Nicolae Tonitza le-a realizat în ultimii ani din viaţă. Opera are şi un trecut deosebit în ceea ce priveşte colecţiile particulare din care a făcut parte. Tabloul a aparţinut Mihaelei Tonitza, nepoata pictorului şi soţia actorului Ştefan Iordache, informeaza Agerpres.

O altă vedetă a licitaţiei Artmark a fost lucrarea 'Scenă din Dobrogea' de Constantin Artachino, care a fost adjudecată la 67.500 de euro. Această operă este cunoscută ca fiind cea mai mare pictură semnată de acest artist, ea măsurând doi metri.

Printre picturile care au fost vândute la licitaţie la preţuri ridicate s-au mai numărat 'O afacere bună' de Octav Băncilă, la 52.500 de euro, 'Ovreiul' de Jean Alexandru Steriadi, la 23.000 de euro, 'Vedere asupra Balcicului' de Nicolae Dărăscu, la 20.000 de euro, 'Interior tătărăsc' de Iosif Iser, la 19.500 de euro, 'Pe plaja din Balcic' de Ştefan Dimitrescu, la 17.500 de euro, 'Şalul roşu' de Iosif Iser, la 18.500 de euro, 'Turcoaice la Balcic' de Nicolae Tonitza, la 13.000 de euro.

Valoarea totală a lucrărilor adjudecate în licitaţie s-a ridicat la aproape 668.000 de euro. Din cele 79 de tablouri scoase la vânzare doar unul singur nu şi-a găsit cumpărător, respectiv 'Sinagoga din Tulcea' de Dan Bota.

Toate loturile licitaţiei au fost prezentate în expoziţii special organizate pentru iubitorii de artă, iar acestea au putut fi admirate la Tulcea, Galaţi, Bucureşti şi Mamaia.

www.hotnews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii