Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:03 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liceul Traian, la ceas aniversar. Împlineşte 39 de ani!

ro

09 May, 2016 14:11 2052 Marime text
Liceul Teoretic „Traian” se pregăteşte să-şi aniverseze cei 39 de ani de la înființare. Pentru asta, va organiza o serie de activități educaționale, științifice, cultural-artistice și sportive. Festivitatea de deschidere a manifestărilor va avea loc în 11 mai, la Muzeul Marinei Române, la ora 9.30. Pe lista invitaţilor se află reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Constanța, ai Primăriei, ai Consiliului Județean Constanţa, dar şi foste cadre didactice ale liceului, elevi și profesori.
 
Ca să fie în ton cu sărbătoarea, reprezentanţii liceului au decis să premieze elevii calificați la faza națională a olimpiadelor școlare. Și asta nu este tot. Vor fi organizate și activități care vizează ”Literatura și civilizația imaginii”, ”Educația în societatea actuală”, ”Biochimia și viața”, ”Scriitori reprezentativi ai literaturii franceze”,”Tehnici de prim ajutor”, ”România și Războiul de întregire națională”(1916-1918), ”Să ne cunoaștem orașul”, ”Dreptul la viață, responsabilitatea vieții”, ”Principii morale în filosofie”, ”Utilizarea inovativă a platformei Microsoft In Education”, ”Sport și sănătate”.
 
Liceul Teoretic „Traian” Constanța a luat ființă în anul 1977, funcționând ca Grup Școlar Industrial, în perioada 1977-1990, având clase cu profil mecanic pentru liceu și școală profesională. Din ianuarie 1990, în urma dorinței elevilor și a părinților acestora și conform deciziei colectivului de profesori  și aprobării Ministerului Învățământului, s-a transformat în liceu teoretic.

În prima etapă a liceului - cea de liceu industrial - elevii cei mai bine pregătiți au concurat și obținut rezultate notabile la concursurile pe meserii; s-au obținut și locuri onorabile la concursurile școlare pe discipline, faza județeană ( numeroase premii  sau mențiuni)  sau națională (ex. 1982 - faza națională -  locul I la limba română, locul I la limba franceză).

După 1990 premiile și mențiunile la concursurile pe discipline devin din ce în ce mai numeroase.  Dintre rezultatele obținute la fazele naționale amintim: mențiuni( 1995 - limba franceză; 1996 - 2 mențiuni la biologie;       1997 - 2 mențiuni la biologie; 1998 - mențiune geografie - locul II filosofie -; 2001 - mențiune limba engleză;       2002- mențiune limba franceză; 2003- mențiune limba franceză- mențiune geografie; 2004- mențiune limba franceză, mențiune geografie; 2005 - mențiune geografie, mențiune fizică; mențiune chimie și limba franceză, premiul II și mențiune la geografie la faza națională din 2009),  mențiunea onorifică de la concursul de cercetare spațială A.M.E.S., participarea la faza națională a Olimpiadei de matematică aplicată Adolf Haimovici și Concursul Național “Ștefan Procopiu”, premii și medalii la Concursul Internațional INFOMATRIX, premii la fazele locale și naționale ale concururilor de informatică AcadNet, CIA-concurs de informatică aplicată.

În anul 2002 a fost înființat Clubul Antidrog  al elevilor Liceului Teoretic „Traian”, cu statut de cerc educativ. S-au încheiat parteneriate cu Ministerul Justiției, diferite ONG-uri( ARAS, Asociația ”Speranța”) , cu Direcția Județeană de Sănătate Constanța.
În anul 2004 liceul nostru a realizat două proiecte: „Youth in Europe” (Tineri în Europa) - având ca școală parteneră Școala din Linz (Austria) și a ”Health Environment for youth”(Un mediu sănătos pentru tineri) (având ca parteneri Facultatea de Științe Naturale-Univ. Ovidius Constanța și Asociația ”NOESIS” din Palermo, Italia). Aceste proiecte s-au desfășurat cu ocazia ”Primăverii Europene”.
Un proiect important derulat în cadrul Liceului Teoretic „Traian” Constanța a fost  Proiectul școlar Comenius 1 ”Femeia în Europa”( august 2001 - iunie 2002 - în liceu, mai 2002 – Italia, Liceul ”ITCG Florimonte ” din Sessa-Aurunca). Ariile tematice atinse de proiect au fost diverse: cultură, arte, istorie, folclor, tradiții etc.

În anul 2002 Liceul Teoretic „Traian” a devenit Academie locală în cadrul Programului Cisco Networking Academy.

Din 2005, Liceul Teoretic „Traian” este Școală ENO (care presupune conștientizarea problemelor legate de mediu).

Una dintre cele mai importante realizări ale noastre, din punct de vedere al impactului mediatic, dar și al persoanelor implicate, este Festivalul Național de scutmetraj pentru liceeni, numit inițial  Festivalul „Spune NU violenței în școli”; ulterior, Festivalul a primit numele de FILMMIC, se află la a IX a  ediție și se poate spune că a implementat un nou concept, acela de ”educație prin film”.
Începând din anul școlar 2014 se desfășoară în unitatea noastră proiectul educațional Școala de Vară ”Traian Summer Camp”, iar în anul școlar 2015 a fost demarat proiectul ”Multiculturalitate în spațiul dobrogean- Suntem aici, suntem dintotdeauna”.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii