Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liber la construcţia navelor gigant. Gurile Dunării curăţate după 20 de ani

ro

20 Jan, 2012 13:09 1615 Marime text

Epava Slatina bloca ieşirea navelor mai lungi de 150 de m din Şantierul Naval Galaţi. Lucrările costă 6,8 milioane de euro iar banii îi vor primi două companii din grupul Navrom

Administraţia Porturilor Dunărene Maritime Galaţi a acordat, în urmă cu câteva zile,contractul de ranfluare(ridicare de pe fundul apei şi tăiere – n.r.) a epavei Slatina asocierii companiilor de stat Navrom Reparaţii SRL şi Navrom SA. Relicva va fi scoasă la suprafaţă şi tăiată până la sfârşitul acestui an eliberând, astfel, şenalul navigabil pentru navele mai mari de 150 de m care urmează să iasă din şantierul naval Damen Galaţi.

Contractul este de 6,8 milioane de euro fără TVA iar lucrările vor începe de luna viitoare.

Nava Slatina, navă cargou de 4800 tdw a fost construită în anul 1973 la Galaţi şi are o lungime de 106m, lăţimea de 14,8m şi o greutate proprie de 2120 tone. Nava s-a răsturnat în anul 1990 în dana 36- 37 din Port Bazinul Nou Galaţi, unde se afla acostată pentru reparaţii capitale.

"Este ultima epavă care a mai rămas de scos din zona Tulcea-Galaţi-Brăila. Eliberăm Dunărea", au precizat reprezentanţii APDM Galaţi.

Aflându-se foarte aproape de Şantierul Naval Damen, epava le crează mari probleme navaliştilor olandezi de la Galaţi. În cazul navelor cu o lungime mai mare de 150 metri, scoaterea şi introducerea acestora în docul uscat este o operaţiune foarte riscantă.

În plus, epava ameninţă un proiect cheie pentru şantier, realizarea celei mai mari nave contruită vreodată pe malul Dunării, destinată Marinei Militare Olandeze, lansarea la apă fiind programată pentru vara acestui an.

 http://www.rtv.net/liber-la-constructia-navelor-gigant-gurile-dunarii-curatate-dupa-20-de-ani_11363.html

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii