Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:59 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea unitara a pensiilor, adoptata tacit de Senat

ro

11 May, 2010 08:56 1064 Marime text

Proiectul legii unitare a pensiilor a trecut ieri tacit de Senat, după ce unul dintre principalele amendamente susţinute de opoziţie, cel privind punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie, a fost respins, cu votul majorităţii parlamentarilor arcului guvernamental. În semn de protest, senatorii PSD+PC au părăsit sala, iar preşedintele de şedinţă, Mircea Geoană, a fost nevoit să suspende şedinţa, după ce a constatat că Senatul nu se mai află în cvorum.

„PDL şi UDMR au făcut tot posibilul ca această lege să treacă tacit", i-a acuzat liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti, pe parlamentarii puterii. „Ar avea dreptate dacă am fi într-o alianţă cu PSD. Dar, deocamdată, cei care au părăsit sala nu sunt cei de la UDMR sau PDL, ci cei de la PSD+PC", i-a replicat chestorul UDMR, Verestoy Attila.

„Ceea ce am bănuit de la început s-a şi întâmplat, această lege trece prin Senat tacit, cu largul concurs al grupului PSD+PC", a afirmat liderul senatorilor PDL, Traian Igaş.

Dezbaterile la Legea pensiilor au început în urmă cu trei săptămâni, proiectul fiind abordat în mai multe şedinţe ale plenului. În tot acest răstimp, amendamentele opoziţiei au fost respinse unul după altul.

Fiind adoptat tacit, proiectul de lege va trece în forma iniţială, fără niciun amendament, la Camera Deputaţilor, cu toate că, din cele câteva zeci de amendamente adoptate, au fost şi câteva admise.

Printre acestea şi cele privind cadrele militare, care au suscitat discuţii aprinse şi care au trecut 'la limită', cu sprijinul senatorilor independenţi. Este vorba despre eliminarea penalizărilor în cazul pensiei anticipate parţiale, amendament adoptat luni, precum şi cel de miercuri, săptămâna trecută, când s-a decis ca vârsta de pensionare să fie de 55 de ani iar stagiul complet de cotizare - 25 de ani.

Sursa: agerpres.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii