Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:14 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea care interzice spaţiile comerciale în clădirile cu risc seismic a fost promulgată

ro

17 Nov, 2015 21:59 969 Marime text
 
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, legea care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în spaţiile comerciale precum magazine, săli de spectacole şi structuri turistice, în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea clădirilor.
 
Legea care tocmai a primit girul preşedintelui modifică Ordonanţa Guvernului 20/1994, privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente şi a fost iniţiată de senatorii PSD Darius Vâlcov şi Mihai Fifor în 2014. Iniţial, legea prevedea doar sancţiuni pentru operatorii care nu urgentează lucrările de consolidare în astfel de spaţii, însă, potrivit unui amendament depus în Senat, a fost introdusă şi respectiva interdicţie.
 
Spaţiile la care face trimitere legea sunt spaţii publice cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, respectiv "spaţiile realizate în scopul desfãşurării de activităţi care implică aglomerări de persoane, precum: săli de spectacol, de expoziţii, de lectură, spaţii pentru comerţ, structuri turistice de cazare şi alimentaţie publică şi prestări de servicii, asistenţă socială şi medicală, administraţie publică şi altele asemenea, indiferent dacă aceste spaţii sunt rezultatul concepţiei iniţiale a construcţiei ori, după caz, al unor amenajări ulterioare". Legea a fost adoptată în Parlament pe 10 octombrie şi trimisă preşedintelui la promulgare.

Cazul ”Colectiv” schimbă legile

După tragedia din clubul Colectiv, Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României i-a solicitat preşedintelui promulgarea acestei legi de urgenţă.
 
De asemenea, CNMR solicită Guvernului realizarea unui control la nivelul tuturor cluburilor, barurilor, restaurantelor, cafenelelor şi altor spaţii publice care au obligaţia de a avea un sistem de avertizare şi stingere a incendiilor şi prezentarea unui raport public privind situaţia exactă a spaţiilor care deţin acest sistem, precum şi a măsurilor luate în cazul acelor spaţii care nu deţin sistemul menţionat.
 
Reprezentanţii Coaliţiei mai cer interzicerea activităţilor comerciale (cluburi, baruri, restaurante, etc) în subsolurile clădirilor.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii