Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:22 24 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea ANI se modifică. Incompatibilii pot candida fără griji la orice funcţie publică

ro

26 Apr, 2016 16:43 1007 Marime text
 
Modificarea Legii nr. 176/2010 va avea ca efect eliminarea sancțiunilor ce decurg din încãlcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilitãților. Astăzi (26 aprilie), Comisia juridicã, de numiri, disciplinã, imunitãți și validãri din cadrul Senatului a adoptat propunerea legislativã de modificare a art. 25 din Legea nr. 176/2010 (http://goo.gl/rbT4Pw), prin care se stabilește cã persoanele care s-au aflat în stare de incompatibilitate, conflict de interese, sau cu averi nejustificate vor putea ocupa orice altã funcție, cu excepția celei care a generat incidentul de integritate.
 
Prin aceastã modificare legislativã se viciazã considerabil activitatea Agenției Naționale de Integritate prin eliminarea sancțiunilor ce decurg din încãlcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilitãților. Mai mult, modificãrile la Legea nr. 176/2010 vor institui posibilitatea rotirii în funcțiile publice a sute de persoane care intrã sub incidența interdicției de a ocupa o funcție eligibilã pe o perioadã de trei ani, ca urmare a stãrii de incompatibilitate sau de conflict de interese.
 
Spre exemplu, o persoanã care a încãlcat regimul incompatibilitãților în exercitarea calitãții de ales local (e.g. un primar, un consilier local, etc.) ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului (e.g. senator).
 
Precizãm cã aceastã modificare se aflã în contradicție cu Decizia Curții Constituționale nr. 418/2014 în care se aratã faptul cã „a accepta interpretarea conform cãreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis sã mai ocupe doar funcția care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb ocupa orice altã funcție eligibilã, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii și aplicabilitãții sancțiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept”.
 
În virtutea acestor precizãri, Agenția Naționalã de Integritate subliniazã faptul cã legislația privind regimul incompatibilitãților are menirea de a sancționa orice abatere în procesul decizional administrativ a cãrei principalã menire este de a asigura protejarea interesului public, însãși rațiunea legiuitorului a fost aceea de a sancționa orice atitudini potrivnice legislației în vigoare, în ideea în care cei care aduc atingere interesului public, sã fie privați de a mai ocupa funcții publice, tocmai pentru a preveni recidiva și situațiile în care interesul public continuã sã nu fie respectat de cãtre cel care a fost declarat în stare de incompatibilitate.
 
Propunerea legislativã afecteazã grav capabilitatea Agenției Naționale de Integritate de a duce la îndeplinire angajamentele asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, angajamente care privesc lupta împotriva corupției instituționale și asigurarea integritãții în exercitarea funcțiilor publice. Atribuțiile Agenției Naționale de Integritate privesc inclusiv  competența  de a adopta decizii cu caracter OBLIGATORIU pe baza cãrora sã poatã fi aplicate sancțiuni descurajatoare, fiind cuprinse în Planul de acțiune - Condiționalitatea 2 din Hotãrârea Guvernului nr. 1346/2007.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii