Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Laura Codruţa Kovesi, despre situațiile în care OUG privind interceptările ar deveni operațională

ro

18 Mar, 2016 22:30 1937 Marime text
 
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a declarat pentru RFI că dacă OUG privind interceptările va fi respinsă în Parlament, nu va avea de suferit doar lupta anticorupţie, ci vor fi consecinţe „în absolut toate cazurile Ministerului Public”.
 
Kovesi susține că întărirea Serviciului Tehnic al DNA e „pe drumul cel bun”. De asemenea, ea estimează că acest departament va deveni complet operaţional în şase luni. Dacă DNA nu primeşte cele zece milioane de euro cerute sau OUG nu va fi adoptată în Parlament, atunci va dura „ani de zile”, a completat procurorul șef al DNA.
 
„Suntem pe drumul cel bun, dacă pot să spun aşa. În acest moment, putem să punem în aplicare mandatele de supraveghere tehnică, poliţiştii care erau folosiţi pentru a instrumenta dosare penale au fost mutaţi o parte dintre ei la Serviciul Tehnic, pentru a reuşi să desfăşurăm aceste activităţi. Am primit o suplimentare de 40 de posturi, aşteptăm ca procedurile administrative să se deruleze, pentru a putea începe o procedură de selecţie. Această decizie din această perspectivă va avea un efect asupra duratei soluţionării dosarelor. Avem procurori care au în lucru peste o sută de dosare, unii dintre ei au rămas singuri să lucreze în aceste dosare, pentru că poliţiştii sunt folosiţi în alte activităţi”, a declarat Laura Codruţa Kovesi pentru RFI.
 
„În situaţia în care vom avea cele 130 de posturi de poliţişti pe care le-am solicitat şi suma de zece milioane de euro, pe care am solicitat-o, iar Ordonanţa de Urgenţă rămâne în vigoare, aproximativ câteva luni de zile, peste şase luni de zile. Dacă oricare din aceste condiţii se schimbă şi timpul devine mult mai mare. De exemplu, dacă nu primim acea sumă de bani sau Ordonanţa de Urgenţă nu va fi adoptată în Parlament şi ea nu va mai fi în vigoare, atunci o să dureze ani de zile”, a avertizat şefa DNA, conform aceleiași surse.
 
Cânc a fost întrebată ce ar trebui să se întâmple cu OUG în Parlament, din perspectiva sa, Laura Codruţa Kovesi a răspuns: „Dacă susţinem cu adevărat lupta împotriva criminalităţii şi aici nu vorbim doar de lupta împotriva corupţiei, ci vorbim de lupta împotriva criminalităţii în general, de corupţie, de crimă organizată, de infracţiuni de violenţă, infracţiuni grave de omor, lipsire de libertate, atunci ar trebui ca această Ordonanţă să rămână în vigoare, cel puţin din perspectiva pe care o oferă unităţilor de Parchet de a folosi infrastructura tehnică actuală, prin care se pot realiza interceptările convorbirilor. Acest Centru Naţional de Interceptare este practic un calculator, un sistem informatic, un sistem tehnic imens, în care în acest moment datorită Ordonanţei de Urgenţă au acces mai multe instituţii, pentru a pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică. Nu vorbim de posibilitatea de a intercepta toate persoanele din România, cum unii pot să susţină, ci vorbim de a intercepta doar acele persoane care comit fapte grave, pentru că interceptări se pot obţine prin autorizaţie de la judecător, printr-un mandat emis de judecător, care face un control riguros şi ferm al propunerii procurorului, doar pentru anumite tipuri de infracţiuni: omor, lipsire de libertate, trafic de droguri, trafic de persoane, criminalitate informatică, luare de mită, trafic de influenţă, deci vorbim de infracţiuni grave, nu pentru orice infracţiune poate fi interceptată o persoană şi dacă nu există un dosar penal deschis, nu există indicii că se pregăteşte comiterea unei fapte penale sau că se comite o faptă penală, dacă nu există un control riguros al judecătorilor, nimeni nu poate fi interceptat”.
 
De asemenea în cadrul interviului acordat pentru RFI, s-a pus și problema dacă OUG ar fi respinsă în Parlament?
 
„Dacă articolul care oferă posibilitatea de a folosi Centrul Naţional de Interceptări va fi scos din vigoare, în acel moment toate activităţile unităţilor de Parchet vor fi oprite pe segment de activitate. Deci nu va avea de suferit doar lupta anticorupţie, cum cred unii, ci în absolut toate cazurile Ministerului Public, această activitate se va opri, pentru că nu există nici un fel de sistem tehnic de interceptare în acest moment, pe care procurorii să-l poată folosi, pentru a se conecta direct la operatorii de telecomunicaţii. Până la urmă, CCR a declarat neconstituţională participarea din perspectiva resursei umane a serviciilor de informaţii la o activitate de punere în aplicare a acestor mandate. CCR nu a interzis folosirea unor sisteme tehnice sau folosirea infrastructurii altei instituţii a statului. Dacă spunem că nu este legal să folosim o altă infrastructură sau un alt sistem tehnic al statului, atunci cu siguranţă vom avea multe alte probleme”, a precizat procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. 



Sursa foto: independent.md
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii