Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:03 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Laura Codruța Kovesi, conferință de presă privind acuzațiile la adresa DNA - ”Procurorii din DNA nu falsifică probe!”

ro

14 Feb, 2018 15:48 2805 Marime text
Astăzi, 14 februarie 2018, ora 19:30, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, procurorul şef Laura Codruţa Kovesi va susţine o conferinţă de presă. În cadrul conferinței, Kovesi va face declarații despre acuzațiile care s-au iscat după dezvăluirile fostului deputat Vlad Cosma.

UPDATE1: ”În urma informațiilor primite azi, voi face câteva precizări.Un raport scris a fost transmis și procurorului general. La Ploiești au fost instrumentate mai multe cauze în care inculpații Cosma Mircea, Cosma Vlad, Cosma Andreea ca martori sau inculpați. Cererile prin care procurorii nu au procedat legal au fost respinse în camera preliminară. Astfel, probele au fost administrate legal. Vlad Cosma a avut calitate de martor în 12 dosare ale DNA. De foarte multe ori, acest inculpat a formulat denunțuri despre fapte de corupție sau despre alte persoane care au săvârșit fapte de corupție, din proprie inițiativă.”, a spus procurorul șef.

”Procurorii din DNA nu falsifică probe!”, a subliniat Kovesi.

UPDATE2: ”DNA a dovedit că respectă legea. Nu se falsifică probe în DNA. Avem mecanisme interne de autocurățare”, a adăugat Kovesi.

UPDATE3: În ultimii 4 ani DNA a obținut cele mai bune rezultate. Peste 70 de demnitari au fost trimiși în judecată, doi prim-miniștri, ministri, deputați și senatori.

UPDATE4: ”Acest atac nu este despre Kovesi. Acest atac vizează umilirea societății și a cetățenilor români. De ce suntem atacați? Pentru că respectăm legea?”, a mai spus procurorul șef al DNA.

UPDATE5: Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi răspunde întrebărilor jurnaliștilor.
 
  • Din ce ați citat acele dialoguri dintre emisarii lui Cosma?
Din raportul scris primit vineri în care procurorii au relatat discuția. Discuția e înregistrată. Toate activitățile s-au derulat conform legii. Nu pot să confirm sau să infirm dacă există ordonanță. S-a respectat legea.
 
  • Dacă DNA face din probe o declarație publică, nu se încalcă legea?
Nu vă confirm dacă e autorizare din partea judecătorului, CPP prevede mai multe posibilități de a face o înregistrare.
 
  • Veți merge în instanță cu aceste probe?
E un dosar în lucru, procurorul decide ce probe pot fi utile cauzei. Din păcate, nu pot să raspund la întrebare, e strict răspunderea procurorului de caz ce probe folosește.
 
  • Procurorii Onea și Negulescu au mărturisit să vină șeful DNA Prahova și că dvs. ați fost foarte încântată. Așa procedați și în alte dosare?
Sunt supoziții apărute în spațiul public. Teoretic nu comentez supozițiile, dar vă răspund. Nu am avut nicio discuție cu Negulescu, Vlad Cosma despre modul de anchetă și ce trebuie făcut. Această speculație a apărut într-o înregistrare care nu e făcuta în sediul DNA.

Probabil în sediul Curții de Apel Ploiești, când Negulescu nu era procuror, moment în care nu îl cunoșteam pe Negulescu, deci nu puteam să am o discuție cu el.
 
  • Aveți ceva să vă reproșați?
Și ca om ai tot timpul ceva să îți reproșezi...
 
  • De câte ori a renunțat Vlad Cosma și a primit reducerea la jumatate a pedepsei?
Vlad Cosma a făcut mai multe denunțuri, din motive evidente, nu spun câte sunt, confirm că a venit din proprie inițiativa, nu a fost căutat de procurori, s-a prezentat singur.
 
  • De ce a primit calitate de martor protejat?
Nu pot sa confirm în cate dosare a primit identitate protejată. Nu pot răspunde pentru că sunt chestiuni ce țin de ancheta și nu pot comenta public

Într-un dosar, în care a fost discutat în ultimele zile, a avut calitate de martor protejat

Potrivit CPP când un martor e amenințat, când există riscuri asupra vieții, că va suferi repercusiuni, legea prevede posibilitatea ca identitatea sa reala să fie protejată.

Aici martorul primește alta identitate, un alt nume consemnat în ordonanță, cu care apare în proces, numele real fiind protejat

E o procedura care se folosește peste tot în lume, nu este o procedura inedită.
 
  • Vă veți da demisia ținând cont ca se impută atâtea lucruri?
Nu e vorba de Kovesi aici, e vorba de asaltul asupra justiției, de festivalul inculpaților care vor sa umilească societatea, românii. Nu am niciun motiv să îmi dau demisia, am respectat legea în tot ce am făcut.
 
  • Aceste proceduri presupun și conspirarea anumitor dovezi? Și probele pot avea un regim conspirat? Procurorul Negulescu a lucrat în dosarele în care Cosma era martor protejat?

În CPP sunt prevazute mijloacele ce pot fi folosite pentru a obține probe. În toate dosarele respectăm dispozițiile legale.

Nu pot să fac publice metodele prin care protejăm identitatea unor persoane.

La modul general, când o persoană, indiferent că e cu identitate protejată sau reală, are posibilitatea să puna la dispoziția anchetatorilor documente. Sunt situații în care martorul aduce documente.

Sunt situații în care, întrebat despre anumite împrejurări, spun: cu privire la acest aspect am documente, nu le am la mine.

Legea nu prevede expres ca martorul trebuie sa vina cu documentele. Depunerea se poate face personal, prin posta, fax, email, prin avocat

Dacă ne refeirm strict la speța dezbatută, modul în care au fost depuse documentele la dosar face obiectul verificării de către Inspecția Judiciară. IJ va decide dacă au fost depuse legal sau nelegal, e atributul exclusiv al său. Nu trebuie să judecăm la televizor dacă un document a fost depus legal sau nu.

Procurorul Negulescu nu a lucrat în aceasta speță în care martorul a avut identitatea protejată.
 
  • Când ați aflat despre acțiunile procurorului Negulescu?

La momentul în care și-a început activitatea în DNA, cred că avea o vechime de peste 20 de ani în magistratură. Nu era nicio cercetare disciplinara în curs, nu am primit nicio sesizare privind conduita sa.

În cadrul DNA se fac controale cu privire la modul în care se lucrează din punct de vedere al ritmicității. Nu se asistă la audieri.

Nu am primit plângeri, reclamații, am văzut cu toții că au apărut anumite înregistrări în care părea că are un comportament care nu e potrivit pentru un magistrat.

La acel moment și-a dat demisia din DNA.

E foarte greu pentru șeful instituției, sunt în DNA peste 11.200 de dosare, zilnic sunt 70 - 80 de audieri. Dacă persoanele cu care intra procurorul în contact nu au reclamat acest lucru... Dar repet, la primul semn când aflam ca un procuror nu a respectat legea, am reacționat. Când am văzut acele înregistrări și acel comportament cu care personal nu sunt de acord.

Unii au încălcat legea, codul deontologic, aceste lucruri s-au verificat, s-au luat masurile legale. Când au apărut primele indicii, am dispus măsuri.
 
  • Tudorel Toader spunea ca are un raport și e pregătit cu o măsura. La ce raport se refera?

Nu știu despre ce raport e vorba, nu am avut nicio discuție cu ministrul, singura discuție a fost în fața dvs la CSM, când s-a dezbătut raportul de control al Inspecției Judiciare anul trecut.

De la acel moment nu am mai avut nicio discuție cu el. Nu mi s-a cerut niciun fel de date, ca atare îmi e foarte greu să va răspund ce are în vedere. Nu pot să răspund în locul ministrului de Justiție

Dacă tot am vorbit de controlul IJ, anul trecut DNA Ploiești a fost controlat de IJ, inclusiv din perspectiva managementului. Nu s-au constatat deficiente, nu s-au făcut propuneri de revocare din funcție sau alte recomandări.
 
  • În înregistrări apare un document atribuit lui Sebastian Ghiță. Presa spune că ar fi fost trimis la DNA de către dl Coldea?

E un aspect care urmează să fie verificat de IJ. Nu pot confirma că înscrisul prezentat public e identic cu cel de la DNA. IJ va verifica cum au fost depuse la dosar documentele și dacă s-a respectat legea și va lamuri cine a trimis documentul și dacă a fost trimis legal sau nu.
 
  • Sebastian Ghiță spunea ca ați fost prezent la el acasă. E adevărat? Dacă prezintă dovezi, va dați demisia?

Anul trecut, exact pe vremea asta, am răspuns la aceste întrebări. Am spus ca e prima și ultima oara când comentez afirmațiile nereale ale inculpaților. Cred ca e momentul să îmi rezerv dreptul ca atunci când inculpații fac afirmații neadevărate să nu intru în discuții cu aceștia.
 
  • În foarte multe dosare sunt folosite denunțuri ale unor persoane condamnate, care sunt luate de bune...

Sunt situații în care inculpații fac denunțuri, e dreptul lor. Nu putem interzice unor persoane să facă denunțuri, accesul la justiție e liber.

Nu luam de bun orice denunț, în spatele denunțului de foarte multe ori sunt alte interese. Orice denunț e verificat, poate fi confirmat prin probe sau poate fi infirmat. Nu înseamnă că un inculpat care face un denunț automat procurorii trimit în judecata.

Înregistrările arata administrarea probelor în dosarul privind campania electorală.

Am vorbit despre toate dosarele, în care a fost audiat ca martor și ca inculpat.

Dosarul la care fac referire a fost transmis printr-un comunicat de presa, deci probele nu au fost verificate de judecător.

Ma refer la dosarul în care cei doi inculpați au fost trimiși în judecată.

Pentru dosarele în curs de investigare, oricine considera ca procurori nu a respectat legea, poate sesiza Inspecția Judiciara.
 
  • Luați în calcul posibilitatea suspendării vreunui procuror?

Legea nu prevede nicio posibilitate a procurorului șef de a suspenda procurorii din funcție, e competenta CSM. Eu nu pot suspenda procurorii, nu am acest atribut, care este la CSM.
 
  • Spuneați că DNA Ploiești e o structura de elită. Sunteți la fel de mulțumită?

Eu nu am nicio certitudine că acele înregistrări sunt reale sau nu. Vă întreb, toată activitatea DNA se rezuma la un dosar în care un inculpat condamnat face afirmații despre un procuror?
Faptul că un inculpat acuza un procuror nu înseamnă că acuzația e adevărată. Să așteptăm să vedem dacă se verifică.
 
  • Ați cerut explicații procurorului Onea?

Sigur. Sigur ca am vorbit la telefon, vorbesc cu toți colegii la telefon. Am solicitat și explicații scrise, cum e firesc.
 
  • Cum a fost posibil ca Vlad Cosma să facă acele înregistrări, au fost în sediul DNA?

Atunci când persoanele sunt citate, se face un control la intrarea în sediu, dar care are ca scop prevenirea unor fapte de violență, inclusiv autorănirea.

Să fim realiști, trăim în era informaționala, e foarte dificil sa controlezi un om, sa-i controlezi toate hainele. O astfel de înregistrare poate fi făcuta, suntem conștienți cu toții că persoana din fața ta te poate înregistra. Acest lucru arată că nu avem nimic de ascuns. Orice procuror care respecta legea nu se teme ca este înregistrat.

Sunt situații în care și procurorii când fac audieri înregistrează. Nu pot reproșa colegilor că cineva a intrat în sediu și a făcut o înregistrare.

În ce-l privește pe Sebastian Ghiță, în septembrie 2016 am spus ca am răspuns la aceste întrebări în mod repetat, am spus ca sunt minciuni lansate în spațiul public.

Aici eu nu am ieșit săa-i răspund inculpatului Vlad Cosma, ci sa va spun ca nu falsificam probe, să răspundă cetățenilor cinstiți din România care se întreabă dacă în România se adminsitrează corect probe.

Eu răspund oamenilor cinstiți din România, care cred sau nu în DNA. Care întreabă: aveti probleme cu procurori care nu respecta legea? Da, câteodată avem probleme, dar luam măsuri.

Când vedem un festival disperat al inculpaților care ne ataca, înregistrări trunchiate, e normal sa iesim sa dam explicatii, ce am făcut sau ce nu am facut.

Nu suntem o instituție perfecta, ne dorim sa fim. Dar la astfel de acuzații nu putem sa avem pasivitate.

Eu asta le spune cetățenilor: nu falsificam probe și respectam legea.

Avem un dublu control, judecatoresc si din partea Inspectiei Judiciare, suntem controlați tot timpul.

Dacă cineva a înțeles ca am iesit să răspund inculpatilor se înșală, eu nu răspund inculpaților.

Dar la anumite neadevăruri am răspuns în mod repetat. Sigur ca imi rezerv dreptul, daca sunt întrebată de mai multe ori acest lucru, sa spun ce e o situație lămurita

In legatura cu acest inculat, am raspuns la toate intrebarile.
 
  • Sunteți pregătita pentru orice decizie  a ministrului Justiției?

Nu am avut nicio discuite cu el, nu mi-a cerut nicio explicație.

Am avut o discuție doar cu procurorul general Augustin Lazăr.

Sunt în funcția asta de 4 ani, am un mandat pe care trebuie să îl duc la capăt, sunt pregătită pentru orice implica aceasta funcție.

Până nu va există o solutie legala, imi voi continua mandatul.

Pot să vă spun ca nu ne-a întrebat nimeni dacă ce a aparut în presa e real sau nu.
 
  • Dacă Vlad Cosma a depus plângere în 9 februarie, ce sens mai avea șantajul?

Cred ca trebuie sa va răspundă inculpatul.
 
  • Când s-a dechis dosarul de șantaj?

Vorbim de un dosar deschis anul trecut, apoi unul in februarie, cele doua cauze au fost reunite într-un singur dosar.
 
  • Personal, vă așteptați ca ministrul Justiției sa va revoce? Dar decizia finala o ia șeful statului. Ati discutat recent cu președintele, v-a cerut explicații?

Singurele explicații pe care le-am dat au fost catre procurorul general. Legea nu prevede o informare de alt tip catre alte instituții.

Aici vorbim de Justitie si de asaltul asupra Justitiei si de mesajul care se intentioneaza sa se dea celor din Justitie, nu vorbim de mine personal; despre mesajul care se transmite celor care au avut curajul sa lupte cu coruptia la nivel inalt

Pentru ce acest asalt? Pentru ca s-au pronuntat anumite condamnari. Cine ataca? Inculpații disperați.
 
  • Revin cu aceeași întrebare: ați discutat cu dl Iohannis?

Nu, de când au apărut aceste informații publice, nu.
 
  • Despre raportul comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009, unde se spune ca ati participa la întâlnirea de la Gabriel Oprea. Ați fost?

Ce am avut de răspuns comisiei am răspuns în scris. Vă rog să mă întrebați ce am făcut în calitate de procuror șef al DNA, vă rog să mă întrebați în această calitate.
 
  • Aveți obiceiul să criticați deciziile CCR. Cum se împacă acest lucru cu poziția de procuror-șef?

Vă rog să îmi dați un singur exemplu.
 
  • Despre decizia CCR privind abuzul în serviciu.

Vă respect opinia, spuneți că e o critica... Nu, când spun ca dosare au fost închise ca urmare a deciziei CCR, prezint efectele deciziei.

Am prezentat statistic care sunt efectele deciziei. In 2016, am spus ca în urma unei decizii a CCR activitatea procurorilor care participa in ședința de judecată a crescut cu 40%.

E obligatoriu pentru un șef al unei instituții sa prezinte efectele unei decizii asupra sa

Nu am criticat deciziile CCR, am prezentat efectele lor, le-am respectat întotdeauna.
 
  • Procurorul Mihaiela Moraru Iorga a spus ca i-ați cerut urgentarea unui dosar.

Nu am avut niciodată discuții cu ea despre un dosar in care să fie implicat un ministru care urma sa ajungă premier. Nu am avut niciun fel de discuție în acest sens

E totuși interesant, după ce am cerut revocarea sa din DNA, ca apar astfel de afirmații. Nu am avut o astfel de discutie cu ea și nu i-am cerut sa urgenteze niciun dosar

Treaba procurorului șef sa le ceara procurorilor sa solutioneze dosarele vechi.
 
  • E adevărat ca Negulescu a avut o relație personală cu Andreea Cosma?

Nu știu ce sa răspund, nu îi întreb pe procurori despre viata lor personala, nu verific ce fac ei in timpul liber.
 
  • Aveți informații că a favorizat anumite persoane?

Primele informații le-am văzut cand au apărut acele informari in spațiul public si atunci am luat si masuri.
 
  • Aveți încredere ca veți avea un control de la IJ?

Nu am avut un conflict cu IJ, am contestat anumite aspecte la CSM, ne vom supune verificărilor.

Si noi dorim sa se lămurească aceasta situație.
 
  • Știți de solicitarea ministrului de Interne?

Nu am primit nicio solicitare oficiala, am luat la cunoștința din spațiul public, de fiecare data am răspuns instituțional, nu prin intermediul presei.

Ii voi răspunde doamnei Carmen Dan, voi vedea ce motive a invocat, nu pot sa va spun ce decizie voi lua pana nu vad solicitarea.

 
  • Ghiță, Adamescu Jr, toți sunt fugiți.. Aveți vreo vină?

Sunt situații în care anumiți inculpați nu mai au masura preventiva, in aceste situații DNA nu are niciun fel de atribuții. Chiar si când e control judiciar, DNA nu are nicio atribuție.

Poliția Română e cea mai in măsura sa ne spuna ce impedimente sunt pentru a preveni astfel de situatii cand inculpati sub control judiciar pleaca din tara.

Eu nu am spus ca am discutat cu procurorul Negulescu, ci cu procurorul Onea. Nu am avut nicio discutie telefonica cu Negulescu de cand a plecat din DNA. Si anterior am discutat intotdeauna cu procurorul sef, cu el vorbesc.

Când au aparut inregistrarile, am avut o discuție cu Onea și cei de la Ploiești.
 
  • A recunoscut că el e în înregistrări?

A făcut conferință de presă și a spus ca nu poate spune 100% ca e vocea lui. Când l-am întrebat, mi-a spus ca nu poate preciza daca e vocea lui. Rămâne sa dea explicații la IJ.
 
  • Majoritatea parlamentara s-a pronunțat pentru revocarea dvs.

Nu comentez ce zic politicienii.
 
  • Spuneați că justiția e atacată. Ce veți face?

Ce am făcut si pana acum, ne continuam anchetele, lucram profesionist, nu cred ca la vreun moment am dat senzația ca ne-am intimidat. O sa vedem daca dupa aceste inregistrari cadrul legal rămâne același.

Eu niciodata nu am cerut apararea unui procuror, ci apararea independentei sistemului judiciar. Nu am cerut apararea procurorului Negulescu

Când a aparut prima înregistrare, mi-a spus ca e un colaj, ca nu e vocea lui, dupa care stiti ce a urmat, si-a dat demisia si a plecat din DNA.

Era vorba de atacuri ale unui alt inculpat cu privire la activitatea procurorilor.

In raportul IJ despre Ploiesti se spune ca a încălcat in trei dosare diferite dezvaluire de date in dosare penale. Pentru aceste aspecte e cercetat

Eu m-am referit la controlul despre activitatea DNA Ploiești, cu excepția lui Negulescu, care era cercetat de IJ.

IJ a verificat ce masuri a luat DNA Ploiesti pentru a preveni fapte de genul celor ale lui Negulescu, ocazie cu care s-a constatat ca toate masurile legale ce puteau fi dispuse au fost dispuse

Sunt aproape 500 de persoane în DNA, avem 150 de procurori. Ca șef, nu poți sti ce face un procuror acasa. Sigur, la birou, daca are un comportament neadecvat, observi. Ce vorbește la telefon in timpul liber, nu poți...

Anterior acelor înregistrări nu am primit nicio informare despre un asemenea comportament

Avem un cod deontologic și de procedura penala pe care trebuie sa-l respectam

Vorbim de un procuror care a lucrat 20 de ani in sistem. Dacă era un procuror care constant încălca legea, nu a văzut nimeni?
 
  • Ce ați făcut după ce a fost exclus?

Am avut o discuție și i-am cerut să plece.
 
  • Nu aplicați aceeași măsura pentru Onea în acest moment?

La momentul discuției cu Negulescu, nu fac public ce am discutat, am considerat ca e timpul sa plece din DNA. Sa nu comparam ce a făcut dl Onea cu ce a făcut un procuror. DNA nu inseamna Negulescu.

În acest moment nu am toate elementele pentru a-i cere procurorului Onea să plece din DNA, pentru ca apar cateva pasaje in care spune "da, bine".

IJ a verificat si a spus ca procurorul Onea a luat toate masurile pentru preîntâmpinarea acestor situații.
 
  • Cum vedeți ideea ca orice discuție sa fie automat înregistrată?

Exista prevedere in CPP care prevede ca discuțiile sa fie înregistrate. Unii procurori pornesc camera imediat ce intra inculpatul, altii cand incepe audierea. Inculpatii vin cu avocati, exista obligatia de respectare a procedurii.
 
  • Și dacă nu respectă?

O sa vedem in acest caz dacă s-a respectat sau nu

Dacă nu respecți legea când administrezi o proba, ea poate fi lovita de nulitate.
 
  • Pe o scara de 1 la 5, ce nota ați da pentru impactul mediatic al acestui scandal? E cel mai grav atac?

Nu sunt sociolog. Rolul meu nu e sa fiu simpatica, nici sa ridic imaginea sau nu. Cetățenii trebuie sa judece

Rolul meu a fost sa explic cetățenilor ce e real si ce nu e real, si ca nu falsificam probe. Treaba mea e ca aceasta institutie sa meargă.

Discutiile lui Negulescu nu erau din DNA, erau cand lucra la parchetul Curtii de Apel Bucuresti.

In ce priveste discutia atribuita lui Onea, nu m-am lamurit cu ea. Fiind o inregistrare scurta, mi-a spus ca nu isi poate da seama daca era din cadrul unei anchete sau din alta parte. Eu nu am fost in acel birou cand s-au facut acele inregistrari
 
  • Când un procuror primește spre colaborare o persoana, raportează mai departe șefului ierarhic?

Cand deschid o ancheta, înregistrează dosarul intr-un registru. De obicei, colegii au anuntat despre anchete cand au dispus diferite masuri

Dacă doresc un flagrant, avem un fond de flagrant si atunci trebuie o solicitare
 
  • Cum vedeți intenția ministrului Justiției privind o posibila revocare a dvs?

E atributul ministrului Justiției. Cand va avea o decizie, o sa aflu, pana atunci nu e niciun motiv de ingrijorare, trebuie sa imi fac treaba
 
  • Dvs vi s-a cerut sa cădeți la pace?

Niciodată.
 
  • Procurorul Onea e fostul sef al dlui Negulescu. Câtă încredere puteți avea in el daca se adeveresc inregistrarile?

Aici nu vorbim de incredere, vorbim de procedura. Când a aparut ceva legat de un dosar al lui, primul lucru e sa-l intreb, el isi asuma in scris, am un raport scris

Eu trebuia sa verific daca informatiile sunt reale sau nu. Primul lucru e sa il intreb pe procuror.
 
  • Și l-ați crezut?

Eu nu am spus ca l-am crezut sau nu, am spus ca am primit un raport scris, pe care l-am inaintat procurorului general. Eu nu pot sa speculez in acest moment.

Informatiile pe care inculpatii le lanseaza in spatiul public nu sunt dovedite in niciun fel

Daca se dovedeste ca un procuror e corupt, da, dar pana acum vorbim de inculpati, condamnati si trimisi in judecata ca nu lucram legal... Haideti sa asteptam finalul cercetarilor, si noi vrem sa se afle adevarul
 
  • Ce veti face dacă veti fi revocata, ce planuri aveți?

Preluati metodele procurorilor, intrebati de mai multe ori...

Spre linistea multora, nu o sa intru in politica, cred ca sunt multe alte lucruri de facut
 
  • Sebastian Ghita spunea ca ati fost la el in Prahova. Ați fost sau nu?

Nu mai reiau a treia oara acest raspuns, ati auzit ce am spus
 
  • În sufrageria generalului Oprea ați fost?

Am raspuns si la aceasta intrebare.
 
  • De ce refuzați sa mergeți in Parlament?

Am transmis raspuns scris ca nu detin date si informatii despre obiectul acelei comisii parlamentare
 
  • De ce înregistrările cu Negulescu au fost luate in calcul si acestea nu?

Pentru ca din primele verificari a rezultat ca acest procuror nu si-a respectat conduita profesionala

Nu am spus ca înregistrările au fost reale sau nu. In acest moment eu nu pot sa spun ca un procuror din Ploiesti a incalcat sau nu legea, sau codul deontologic
 
  • Ce inseamna să decapăm, să ajungem la premier?

Sunt doua expertize in dosar care constata ca nu am facut acea afirmatie, chiar IJ a constatat ca nu am facut acea afirmatie, si nu am facut acea afirmatie

Inca din prima seara am precizat ca anumite afirmatii nu le-am facut. Nu as vrea sa fiu acuzata ca imi fac apararea in public, dar daca ascultati atent veti vedea ca nu am rostit acele cuvinte, redarea este gresita

O expertiza a Institutului de criminalistica a stabilit ca inregistrarea a suferit editari

Nu am luat laptopul la mine, va aratam cu un simplu soft de pe net si o relatare din fata DNA cum nu criticati DNA, ci il laudati.

Acest lucru mi s-a intamplat mie si s-a dovedit printr-o expertiza, ca s-au facut juxtapuneri de cuvinte
 
  • Dar scrisoarea trimisă procurorilor?

Nu am trimis nicio scrisoare din subordine. Zeci de mailuri trimit zilnic
 
  • I-ați făcut lași?

Nu am trimis public un mail cu privire la ce spuneti dvs. Nu am trimis scrisori, nu i-am denigrati prin mailuri sau scrisori

Sunt de aproape 23 de ani in procuratura, am tinut mii de sedinte si imi respect statutul si stiu cum sa vorbesc cu colegii mei

Niciodatî in 23 de ani nu am fost cercetata disciplinar. Cand a inceput asaltul asupra justitiei, am avut 15 cercetari disciplinare
 
  • Ce l-a recomandat pe dl Negulescu să intre în DNA?

Unul dintre scenariile lansate e ca ministrul Justitiei e pregatit sa ceara revocarea, dar nu e singurul
 
  • Au aparut referiri legate de comasarea cu DIICOT. Ar putea fi numarate zilele DNA?

Nu am cunostinta de un proiect oficial, comentam propuneri oficiale, deci nu pot sa va dau un raspuns.
 
  • Ar fi o idee buna?

Categoric nu, sunt doua structuri care au ca obiect de investigare fapte total diferite

Nu am vrut sa fiu acuzata ca nu raspund la toate intrebarile, dar cred ca cumva trebuie sa finalizam
 
  • Dl Dragnea spunea recent că nu i se pune la dispozitie dosarul electronic.

Îmi rezerv dreptul de a nu comenta declaratiile inculpatilor. Am raspuns ziaristilor, potrivit codului de procedura, toate persoanele au dreptul sa ceara o copie dupa dosar. Tariful care se percepe e stabilit prin ordin scris și se respecta în totalitate.
 
  • Vi se pare normal ca la DNA să ajungă procurori cu rang de judecătorie?

E o procedura pe care o derulam, suntem foarte atenti, avem criterii clare, dar sunt situatii particulare in care anumite lucruri nu pot fi prevazute

Prin verificarea cunoștințelor profesionale nu poti sa stii daca o persoana in timpul liber respecta codul deonbtologic
 
  • Legat de procurorul Moraru Iorga: in ce moment ațti avut informații ca nu lucreaza cum trebuie la Microsoft?

Verificarea activității sale a fost in coordonarea unui adjunct. Sectia in care a lucrat a fost in coordonarea lui Nistor Calin, care a facut controale periodice

In ce privește dosarele mai vechi de un an, am avut foarte multe controale din partea IJ. Cand am constatat ca in dosarul Microsoft nu s-a lucrat ritmic, doamna procuror a făcut un referat ca iese din dosar

Eu am dispus un control, au fost facute mai multe sesizari la IJ, o sa vedem răspunsul IJ.
 
  • Ati avut vreo discutie cu oficiali europeni sau americani pe modificarea legilor penale?

Punctul de vedere al DNA a fost pulicat pe site. Nu am fost contactata in mod expres de instituțiile pe care le-ati amintit pentru un punct de vedere

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii