Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Parlament a fost depusă o lege pentru limitarea mandatelor parlamentarilor

ro

07 Nov, 2015 12:58 1925 Marime text
Partidul Noua Republică a depus la Parlament, prin senatorul Valeriu Todirașcu, o inițiativă legislativă pentru completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Prin acest act normativ se propune "limitarea numărului de mandate ale parlamentarilor la numai două, consecutive sau nu, în mod similar cu cele ale Președintelui României, pentru ca funcția sa să nu devină o profesie și pentru ca legăturile cu instituțiile statului, să nu le permită abuzul".
 
Potrivit proiectului, președintele României poate beneficia de maximum două mandate pentru ca funcția sa să nu devină o profesiune și pentru ca legăturile cu instituțiile statului, pe care le presupune funcția, să nu permită abuzul. Limitarea numărului de mandate ale parlamentarilor la două, consecutive sau nu, ar evita aceleași capcane valabile și pentru aceștia. De altfel, Constituția României prevede, la art. 81, alin. (4), limitarea mandatelor pentru funcția de Președinte al României și această prevedere nu este considerată o limitare a dreptului de a fi ales.
 
"În consecință, limitarea numărului de mandate pentru un parlamentar, deputat sau senator, nu ar trebui, în mod similar, să fie interpretată ca limitare a dreptului constituțional de a fi ales. Parlamentul este cea mai importantă instituție care asigură conducerea democratică a unui stat. Pentru îmbunătăţirea activităţii parlamentare şi pentru creşterea încrederii populaţiei în Parlament, ar fi necesar ca cei aleşi să fie membri ai diverselor pături sociale, persoane profund ancorate în viaţa de zi cu zi a cetățenilor simpli, oameni cu profesiuni recunoscute şi respectate, profesioniști care se pot întoarce oricând la activitatea lor anterioară, oameni generoși care au hotărât să îşi dedice 4 sau 8 ani din viaţa lor pentru a sluji interesele societății, după care să se reintegreze în grupul social de unde au provenit", arată PNR.
 
Mulți români și-au manifestat deja public dorința de a se limita numărul de mandate pentru parlamentari, semnând petiția http://www.petitieonline.net/petitie/49651153, dar și cerând aceasta în majoritatea protestelor stradale. Încrederea populaţiei în Parlamentul României este într-o continuă și accentuată scădere, ceea ce compromite grav însuși conceputul de democrație din România. Protestele populare demonstrează această neîncredere crescândă a cetățenilor în clasa politică, reprezentată de membrii Parlamentului și ai Guvernului.
 
De ce nu mai au încredere oamenii în parlamentari?
 
Liderii Partidului Noua Republică au înşirat câteva dintre motivele compromiterii încrederii populației în parlamentari se pot număra următoarele:
 
· Convingerea publicului, fundamentată pe numeroase exemple, că mulți dintre parlamentari și-au dorit obținerea poziției pentru a avea o influență socială majoră, în scopul obținerii de avantaje materiale sau pentru obținerea unei imunități, reale sau imaginate, față de justiție;
 
· Constatarea faptului că mulţi parlamentari şi-au făcut o adevărată profesie din poziţia de reprezentant al poporului și că preocuparea lor de bază în timpul mandatului este obţinerea unui nou mandat și nu activitatea legislativă;
 
· Constatarea lipsei unei activități profesionale susținute și recunoscute a unor parlamentari a căror unică preocupare a fost, înaintea alegerii, activismul politic;
 
· Ruptura profundă între cetăţeni şi clasa politică alcătuită din reprezentanţii lor în Parlament;
 
· Apartenența celor care câștigă de obicei alegerile parlamentare păturii privilegiate a societăţii, pătura oamenilor politici, unde nu pătrund cu ușurință profesioniștii adevărați și cetăţenii cu calităţi umane superioare.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii