Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Mangalia au fost identificate noi relicve arheologice

ro

04 Nov, 2015 09:33 1108 Marime text
Custodele Muzeului „Callatis”, cercetător științific doctor Sorin Colesniuc, a anunţat că a fost scoasă la iveală de către constructorii de pe șantierul de reabilitare a falezei din Mangalia o nouă relicvă arheologică aparținând sistemului de asigurare a apei potabile din zona intramuros. Potrivit unui comunicat de presă transmis de custodele Muzeului „Callatis”, Sorin Colesniuc, lucrătorii de la trama stradală au descoperit în stratul superficial al solului, la aproximativ 50 de centimetri adâncime, ghizdurile unei fântâni zidită din lespezi de calcar.
„În dimineața zilei de 2 noiembrie 2015, spre surprinderea tuturor participanților la lucrări, pe latura de est a vechii cetății Callatis a fost descoperit un nou monument arheologic. Este o fântână pentagonală adâncă de un metru și jumătate, alcătuită din zece rânduri de piatră, gura de acces fiind acoperită cu o dală mare din calcar, cu dimensiuni de 70 cm și 50 cm și grosimea 15 cm. Una dintre pietrele de construcție pare a fi o stelă funerară refolosită”, se precizează în comunicatul semnat de Colesniuc.
La rândul său, prof. dr. Mihai Ionescu, responsabilul științific al Sitului arheologic Callatis, a declarat pentru Agerpres că indiscutabil actuala descoperire adaugă o piesă în plus sinopticului conturat până acum în planul cadastral al vechii așezări de pe țărmul vestic al Pontului Euxin, înființată la sfârșitul secolului al VI-lea a.Chr. de coloniștii dorieni veniți din Heracleea Pontică.
„Nu putem să datăm însă, în acest moment, relicva ca fiind una antică, medievală, chiar din perioada otomană și deci nici nu putem să stabilim importanța documentară, din prisma evoluției așezării portuare callatiene”, a declarat prof. dr. Ionescu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii