Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:43 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se liniștesc apele? Cameron a reușit să obţină pentru Marea Britanie un statut special în cadrul UE!

ro

20 Feb, 2016 08:52 1940 Marime text
La Bruxelles au avut loc negocieri la sânge, într-o criză ce durează de ceva timp. Marea Britanie ameninţă de ceva timp că va ieşi din Uniunea Europeană. Niciunul dintre liderii statelor membre UE nu îşi dorea asta, pentru că se ştie că regatul are un cuvânt greu de spus. Aşa că, aseară, s-a ajuns la un acord privind termenii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, documentul conţinând o clauză.
 
Astfel, acordul va permite Marii Britanii să activeze oricând în următorii şapte ani o clauză care va permite limitarea indemnizaţiilor sociale de care beneficiază angajaţii veniţi din altă ţară UE, în cazul în care vor fi presiuni semnificative asupra serviciilor publice naţionale. Aceste condiţii au fost negociate în mod detaliat cu liderii ţărilor central şi est-europene.
 

"S-a ajuns la un acord, drama a luat sfârşit", a transmis prin Twitter preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

 

"Este un compromis rezonabil", a confirmat premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka.

 
Conform acordului, Marea Britanie nu va mai avea dreptul de a negocia alţi termeni în relaţia cu Uniunea Europeană, iar termenii relaţiei de apartenenţă la UE nu vor fi modificaţi nici măcar dacă cetăţenii britanici vor vota la referendum pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.
 
Premierul David Cameron probabil va organiza referendum pe tema menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană pe 23 iunie.
 
Clauza privind limitarea indemnizaţiilor sociale ale angajaţilor străini va putea fi activată oricând în următorii şapte ani, dar unui singur individ i se va putea aplica cel mult patru ani, în mod gradual. Limitarea alocaţiilor copiilor angajaţilor străini care lucrează în Marea Britanie se va face prin indexarea la nivelul veniturilor din ţara de origine a imigrantului.
 
Conform ziarului The Guardian, Marea Britanie va fi singurul stat UE care va avea dreptul la reglementări financiare speciale impuse de Uniunea Europeană.
 
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a confirmat aseară, prin Twitter, că s-a ajuns la un acord privind termenii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.
 

"Acord în unanimitate privind rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană", a afirmat Tusk.

 
Imediat după discușii, și premierul David Cameron a confirmat, la Bruxelles, că a obţinut un statut special al Marii Britanii în UE.
 

"Am negociat un acord prin care Marii Britanii să i se confere un statut special în cadrul Uniunii Europene. Voi recomanda acordul sâmbătă membrilor Guvernului britanic", a punctat Cameron.


Sursa foto: telegraph.co.uk
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii